уторак, 19. април 2016.

Ротирање датума одржавања Републичког такмичења Књижевна олимпијада за ученике основних и средњих школа

Преносимо обавештење Друштва за српски језик и књижевност Србије поводом ротирања термина одржавања Републичког такмичења Књижевна олимпијада за ученике основних и средњих школа:

"Као што знате, према календару такмичења из књижевности „Књижевна олимпијада” за школску 2015/2016. годину, републички ниво овог такмичења за ученике основних школа требало је да се одржи у Сремским Карловцима  и то у суботу, 14. маја 2016. године, а за ученике средњих школа и гимназија у недељу, 15. маја 2016. године.

Међутим, како је, на наше велико задовољство, скоро 900 ученика основних школа задовољило високи праг пролазности на овом такмичењу, Карловачка гимназија у Сремским Карловцима, нажалост, не располаже адекватним простором који је неопходан за реализацију такмичења за седми и осми разред основне школе у овогодишњем броју. Стога смо били принуђени да пронађемо решење.

Како је Филолошки факултет Универзитета у Београду у могућности да нам обезбеди простор 15. априла 2016. године (у недељу) за такмичење једног броја ученика основних школа (у овом случају њих 505 који похађају седми разред), да би ово такмичење почело у истом тренутку и за ученике осмог разреда (који би били смештени у Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима – њих 388), тражили смо одобрење Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије да се првог дана такмичења, у суботу, 14. маја 2016. године, надмећу ученици средњих школа (њих има око четири стотине), а другога дана, у недељу, 15. маја 2016. године, ученици основне школе.
У том случају, другог дана такмичења, у недељу, 15. маја 2016. године, домаћини такмичења за основну школу били би: седмацима и њиховим наставницима Филолошки факултет у Београду, а осмацима и њиховим наставницима Карловачка гимназија у Сремским Карловцима.

Како нам је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије дало сагласност* да се ротирају термини Републичког такмичења из књижевности „Књижевна олимпијада” за основну и средњу школу (допис под деловодним бројем 601–00–63/1/2016–06; датум 15.04.2016. године), молимо в​ас да све школе које припадају в​ашој Школској управи обавестите о следећем:​

Републичко такмичење из књижевности „Књижевна олимпијада” за ученике средњих школа и гимназија одржаће се у суботу, 14. маја 2016. године у Сремским Карловцима, у Карловачкој гимна​зији са почетком у 10.00 часова.


 Републичко такмичење из књижевности „Књижевна олимпијада” за ученике основних школа ​одржаће се у недељу, 15. маја 2016. године са почетком у 10.00 часова и то:


- за ученике седмог разреда​ Републичко такмичење „Књижевна олимпијада” биће одржано у Београду, на Филолошком факултету Универзитета у Београду (Студентски трг 3)


 - за ученике осмог разреда Републичко такмичење „Књижевна олимпијада” биће одржано у у Сремским Карловцима, у Карловачкој гимназији.


Свима се захваљујемо на разумевању и надамо се добром дружењу и високим резултатима."

*Сагласност Министарства можете видети ОВДЕ