недеља, 27. јануар 2019.

6. Светосавски литерарни конкурс

По шести пут успешно јe реализован Светосавски литерарни конкурс у оквиру 30. Смедеревских свечаности, а у организацији Народне библиотеке Смедерево и Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ. Ученици основних и средњих школа на овај начин доказују да знају и умеју да цене и чувају традицију.

Присутним ученицима, наставницима и родитељима поздравну реч упутила је Марина Тирнанић, чланица Градског већа за културу, и честитала свима на учешћу и оствареном успеху на овом литерарном конкурсу. 


На свечаном скупу обратила се и Марина Лазовић, директорка Народне библиотеке у Смедереву, и захвалила на великом одзиву и доброј сарадњи.

Присутнима се обратила и Људмила Вуковић, председник Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ. 
Стручна комисија у саставу Драгана Лазић, Оливера Ђерић и Ана Хранисављевић оцењивала радове је у складу са начелима обликовања књижевних дела. Додељено је тринаест награда!

У првој категорији, која је обухватала млађе основце, прву награду освојила је Милена Менчани, ученица IV разреда ОШ „Доситеј Обрадовић" у Смедереву,  која је писала рад на тему
 Цркви, школи основ даде
Ти, блажени Саво, ти.

Анђелија Николић, ученица VI разреда ОШ „Димитрије Давидовић" у Смедереву, првонаграђенa је у категорији старијих основаца, као и рад Јелене Голубовић, ученице VIII разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Смедереву. Писале су рад на тему 


Свети Саво, запали у нама сунца неугасива, сунца светосавска. 

Међу средњошколским радовима најбољи је рад Вере Љубисављевић, ученице II разреда Економско-трговинске школе у Смедереву. Она је у потпуности одговорила на тему 


Све што данас овде блиста на сунцу вечности, 
огледало се у плавим немањићским очима. 


Народна библиотека Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ уз велику подршку Града Смедерева обезбедили су за најбоље учеснике конкурса вредне књиге и дипломе. Похваљени су и наставницима који су вредно радили и мотивисали ученике да негују писану реч.

Поносни смо на заједнички успех. Подунавски округ је опет доказао да има сјајне наставнике, ученике и запослене у култури који су својим трудом и залагањем допринели да лик и дело највећег српског просветитеља и даље сија.

Додела награда - фотографије