петак, 24. јануар 2020.

ДОДЕЛА НАГРАДА НА 7. СВЕТОСАВСКОМ ЛИТЕРАРНОМ КОНКУРСУ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СМЕДЕРЕВО И ДРУШТВА ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ ЗА ПОДУНАВСКИ ОКРУГ

У четвртак, 23. јануара 2020. године, у оквиру програма 31. „Смедеревских светосавских свечаности“ чији је покровитељ Град Смедерево, на Позајмном одељењу Народне библиотеке Смедерево, у присуству наставника, ученика и родитеља, додељене су награде ученицима основних и средњих школа Подунавског округа чији су прозни и поетски радови проглашени за најуспешније на 7. Светосавском литерарном конкурсу.

Литерарни конкурс, којим се негује светосавски култ у школама Подунавског округа и подстичу ученици на литерарно стваралаштво, традиционално су расписале Народна библиотека Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ. Комисија у саставу Маријана Николић, Ана Хранисављевић и Милица Марковић вредновала је пристигле ученичке радове у складу са начелима обликовања књижевног дела, обраћајући посебно пажњу на усклађеност литерарних радова са задатим темама.

На скупу се у име организатора обратила Марина Лазовић, директорка Народне библиотеке Смедерево, која је подсетила на многобројне активности најстарије установе културе у Смедереву, на светосавске програме Библиотеке и првенствено на програме намењене ученицима и реализоване кроз изузетну сарадњу са основним и средњим  школама. 
Миљана Кравић, председник Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ, изразила је радост и задовољство што су се ученици поново у великом броју одазвали јавном позиву организатора доказавши својим литерарним остварењима, у времену када су слабо развијене читалачке навике код ученика, да умеју да следе путоказе највећег српског светитеља.
Уз јавне похвале свим учесницима и њиховим менторима и поруке ученицима да негују српски језик, ћирилицу и мисао о Светом Сави као сржи српског националног идентитета, у најлепшој атмосфери талентовани млади литерарци награђени су вредним књигама и дипломама, а њихови ментори, учитељи и наставници, похвалницама, након чега су прочитани награђени ученички радови о светосављу.

У категорији најмлађих учесника, ученика од првог до четвртог разреда, тема конкурса је била „Вечна наша славо, светитељу Саво“. Прву награду освојила је Неда Станић, ученица другог разреда ОШ „Бранко Радичевић“ у Смедереву (ментор Живославка Петровић), другу награду Хелена Андрејевић, ученица трећег разреда ОШ „Иво Лола Рибар у Скобаљу (ментор Слађана Доброта), а трећу награду Андрија Пешић, ученик другог разреда ОШ „Бранко Радичевић“ у Смедереву (ментор Живославка Петровић).

У категорији старијих основаца, ученика од петог до осмог разреда, на тему „Ја знам ко сам по звону што са задужбина немањићких пева“ најбољи поетски рад написала је Искра Ђуришић, ученица петог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Смедереву (ментор Марија Пикулић). Другу награду равноправно су освојили Теодора Јовичић, ученица осмог разреда ОШ „Јован Јовановић Змај у Смедереву (ментор Јелена Булајић), осмакиња Тамара Митровић и седмакиња Љубица Огаревић, обе ученице ОШ „Бранислав Нушић“ у Смедереву (ментор Слађана Јоксимовић), као и Александра Митровић, ученица шестог разреда ОШ „Херој Света Младеновић“ у Сараорцима (ментор Катарина Спалевић). Треће место у овој категорији деле  Милена Менчанин, ученица петог разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Смедереву (ментор Јелена Иванишевић) и Немања Спасић, ученик осмог разреда ОШ „Олга Милошевић“ у Смедеревској Паланци (ментор Снежана Чаировић).

У категорији ученика средњих школа награђено је четири рада који су најбоље одговорили на тему „Искра светосавља обасјава мрак безнађа“. Првом наградом овенчан је рад Марка Живојиновића, ученика другог разреда ТТПШ „Деспот Ђурађ“ (ментор Јелена Булајић), другу награду освојили су Најдана Ивановић, ученица првог разреда МФШ „Света Петка“ (ментор Наташа Рашковић) и Вера Љубисављевић, ученица трећег разреда Економско-трговинске школе у Смедереву (ментор Марија Ђорђевић), док је трећу награду освојио Лазар Бељић, ученик трећег разреда Техничке школе у Смедереву (ментор Милена Николић).




Музичким тачкама скуп су улепшали ученици МШ ,,Коста Манојловић" у Смедереву. Медијатор програма била је Милица Марковић.