субота, 28. фебруар 2015.

Још једна успешно реализована активност Подружнице Подунавског округа - семинар "Ка савременој настави српског језика и књижевности" у Смедереву


Наставници Подунавског округа
Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ данас је, у сарадњи са Друштвом за српски језик и књижевност Србије, организовала популарни семинар "Ка савременој настави српског језика и књижевности II" у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево. Стотина расположених наставника у сали Центра, занимљива предавања еминентних универзитетских професора и међународно признатих научника, одлична атмосфера и још боља организација овог скупа допринели су да овај дан буде обележен позитивном енергијом, осмесима и великим успехом.


Проф. др Александар Милановић. председник Друштва


Семинар су уводним излагањима отворили Миљана Кравић, председница Подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ и др Александар Милановић, председник Друштва за српски језик и књижевност Србије, који је у својој поздравној речи истакао да се Подружница Подунавског округа за кратко време наметнула својим добрим радом и постала најбоља у Србији, мерило квалитета у Друштву за српски језик и књижевност Србије.







Проф. др Рајна Драгићевић
Прво предавање одржала је проф. др Рајна Драгићевић, широј јавности позната по свом прошлогодишњем говору о професионалној етици, посвећеном студентима, којим је истакла да се вреди борити за праве моралне вредности упркос времену када се у свим друштвеним сферама запажа криза морала и када се значај професора омаловажава. Проф. Драгићевић је на занимљив начин говорила о појави нових речи у српском језику, пре свега о англицизмима, речима из енглеског језика, које у данашњем времену глобализације заузимају прво место у свим језицима када је реч о преузимању страних речи. Наводећи сликовите примере превођења и говорећи о флексибилности лексичке норме, проф. Драгићевић дала је наставницима конкретне савете како да код ученика развијају свест о томе да стране речи не преузимају некритички, него да покушају да их преведу кад год је то могуће.

Проф. др Божо Ћорић


Проф. др Божо Ћорић, данашњи гост изненађења на семинару, одржао је предавање „О творби речи из друкчијег угла“ објашњавајући на нов начин многе творбене недоумице које у српском језику задају муке ученицима, али и наставницима.







Проф. др Бошко Сувајџић
Након лингвистичких тема професори су упловили у свет народне и уметничке лирике на предавању проф. др Бошка Сувајџића, иначе председника Међународног комитета слависта. Наводећи конкретне примере стихова народних и уметничких песама и надахнуто беседећи, проф. Сувајџић дао је наставницима смернице како да тумаче лирске песме у настави и да ученике мотивишу за уживање у књижевности, тој дивној уметности речи.


О доситејевском језику и другим темама на духовит начин

Данашњи семинар затворио је ефектним и атрактивним предавањем проф. др Александар Милановић говорећи о доситејевском језику, али и многим другим темама. У себи својственом маниру, духовито и оригинално, проф. Милановић је доказао да спој знања, спонтаности и луцидности чине предаваче великим, а да се теме за интердисциплинарна лингвистичка истраживања налазе свуда око нас.










Пре овог семинара Подружница Подунавског округа одржала је редовну Скупштину на којој је Управа Подружнице поднела извештаје о двогодишњем раду и најавила следеће активности. Према мишљењу наставника, тим који добија не треба мењати, па је Миљана Кравић поново једногласно изабрана за председника Подружнице, као и остали чланови Управе и различитих комисија, задужених за организовање такмичења у основним и средњим школама Подунавског округа и за друге активности струковног удружења, већ две године препознатљивог по свом перфектном раду и разноврсним активностима у сфери образовања и културе.


ФОТОГРАФИЈЕ СА СЕМИНАРА