четвртак, 29. децембар 2016.

Додела награда на литерарном конкурсу "Траговима великана"

У уторак, 27. децембра 2016. године Народна библиотека Смедерево била је место где се славила лепа писана реч и где се у пријатној атмосфери, на најбољи начин, афирмисао таленат и залагање ученика основних и средњих школа Подунавског округа који су се радо одазвали позиву Библиотеке и Подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ. 



Учешћем на литерарном конкурсу "Траговима великана" и својим стваралаштвом, најлепшим приповеткама и драмским текстовима, ученици су допринели обележавању значајних годишњица српске и светске књижевности (400 година од смрти Вилијама Шекспира, 140 година од рођења Борисава Станковића, 100 година од смрти Петра Кочића, 210 година од рођења и 160 година од смрти Јована Стерије Поповића).



Присутнима се најпре обратила Марина Лазовић, директорка Народне библиотеке Смедерево, која је са поносом истакла да је ова установа културе, надалеко позната по квалитету свог рада, прославила 170 година постојања и неговања љубави према књизи. Она је пожелела да Смедерево има библиотеку која ће трајати колико и космополитска Александријска библиотека, највећа светска ризница књига и знања.



Миљана Кравић, председница Подружнице Подунавског округа, подсетила је на многобројне активности којима ово стручно друштво последњих година подстиче професионални развој наставника, унапређује oбразовно-васпитни процес, а пре свега популаризује ученичке резултате, таленат и знање који доприносе
очувању српског језика и књижевности. Један од важних сегмената рада Подружнице јесте и подстицање ученика на литерарно стваралаштво, па отуда и континуитет у многобројним литерарним конкурсима, реализованим у сарадњи са драгим сарадницима из Народне библиотеке Смедерево.
Према речима Миљане Кравић, похваљени су и награђени први међу једнакима, а сви учесници су победници, јер су показали велику мотивисаност да литерарним радовима изразе богатство својих размишљања и осећања.

У име комисије која је вредновала литерарне радове водећи се критеријумима жанровске доследности, степена наративности, естетског учинка, оригиналности (како на идејном, тако и на тематском плану) и стилизације и смислености дискурса, образложење је дала Ана Хранисављевић, професор мастер српског језика. Комисија коју су чинили представници Библиотеке и Подружнице (Јелена Свилар Јеремић, Урош Тимић, Марија Огаревић и Ана Хранисављевић) констатовала је да велико интересовање ученика из других градова треба да подстакне организаторе на размишљање о литерарним конкурсима који би обухватили ученике из целе државе.


Најуспешнијим литерарним ствараоцима, основцима и средњошколцима Подунавског округа дипломе, књиге и техничке производе (таблети, пуњачи за мобилни телефон, слушалице) уручиле су Марина Лазовић, директорка Народне библиотеке Смедерево и Марија Беочанин, представница приватног предузећа „Tomi trade d. o. o.“ Смедерево које је било спонзор вредних награда.
Средњошколци су на поклон добили и роман младог смедеревског писца Уроша Тимића, који је био и медијатор вечерашњег програма.



Организатори конкурса на крају су изразили задовољство због великог броја пристиглих ученичких радова и њиховог квалитета и оригиналности.
Идући траговима великана, наши ученици доказали су да будућност остаје на омладини којом се можемо поносити.