петак, 26. јануар 2018.

Савиним стопама, ка Савином извору, на Савином врху - проглашење победника на литерарном конкурсу




По пети пут успешно јe реализован Светосавски литерарни конкурс у организацији Народне библиотеке Смедерево и Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ. Ученици основних и средњих школа заблистали су и доказали да знају и умеју да цене и чувају традицију и дух светосавља. 









На свечаном скупу награђеним ученицима, њиховим родитељима и наставницима обратила се Марина Лазовић, директорка Народне библиотеке у Смедереву, и захвалила на великом одзиву и доброј сарадњи.
 


Присутнима се обратила и Људмила Вуковић, председник Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ. Председница Друштва пренела је поздраве одсутне чланице Градског већа за ресор просвете и образовања - Миљане Кравић. Миљана је поставила темеље у раду Друштва и пре пет година покренула Светосавски литерарни конкурс. Захваљујући труду свих нас, на конкурс су пристигла сто двадесет три рада. 




Стручна комисија у саставу Драгана Лазић, Урош Тимић, Марија Огаревић и Јелена Булајић вредновала их је у складу са начелима обликовања књижевних дела. Због великог броја литерарних ученичких остварења комисија је одлучила да поред награђених имамо и похвањене радове. 

У првој категорији, која је обухватала млађе основце, прву награду освојио је Никола Кравић, ученик IV разреда ОШ "Доситеј Обрадовић" у Смедереву својим прозним радом Престо га је чек'о - он га није хтео, он је нешто више срцем зажелео. 



Лазар Булајић, ученик V разреда ОШ "Димитрије Давидовић" у Смедереву, првонаграђени је у категорији старијих основаца на тему Савети Светога Саве српском роду. 


Међу средњошколским радовима најбољи је рад Стефана Благојевића, ученика IV разреда ТТПШ "Деспот Ђурађ" из Смедерева на тему Савиним стопама, ка Савином извору, на Савином врху



Народна библиотека Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ уз велику подршку Града Смедерева обезбедили су за најбоље учеснике конкурса медаљоне са ликом Светог Саве, вредне књиге и дипломе. Ове године дипломе су по први пут уручене и наставницима који су вредно радили и мотивисали ученике да негују писану реч. 



Поносни смо на заједнички успех. Подунавски округ је опет доказао да има сјајне наставнике, ученике и запослене у култури који су својим трудом и залагањем допринели да лик и дело највећег српског просветитеља и даље сија.