недеља, 17. јун 2018.

Од часа српског језика до космоса

          Друштвo за српски језик и књижевност за Подунавски округ по пети пут организовало је, уз велику подршку Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево, свечани скуп поводом завршетка такмичарског циклуса. Симболичан назив Од часа српског језик до космоса садржао је у себи примарни циљ ове дивне активности која унапређује образовно-васпитни процес у нашем округу ─ жељу за афирмисањем знања, залагања и мотивисаности које су у такмичарској борби показали најуспешнији ученици и наставници. 



По златној традицији, коју Друштво Подунавског округа гради већ годинама, представљајући узор свим стручним друштвима у Србији, након републичких такмичења у Сремским Карловцима и Тршићу награђени су вредним књигама и дипломама ученици основних и средњих школа који су освојили прво, друго или треће место на окружном нивоу такмичења из књижевности (Књижевна олимпијада) и на окружном нивоу такмичења из српског језика и језичке културе. Јавно су похваљени и наставници који су ученике вредно припремали за такмичења учећи их да воле књижевност и да негују српски језик, правопис и језичку културу.

Свечани скуп отворила је поздравном речју Миљана Кравић, вршилац дужности директора Регионалног центра запослених у образовању Смедерево, која је, руководећи годинама нашим стручним друштвом, и успоставила традицију окупљања такмичара и наставника и афирмисања најбољих резултата наставе српског језика и књижевности. Миљана Кравић изјавила је да је поносна што је допринела да наше стручно друштво тимским радом, неговањем духа заједништва у тешким временима и разноврсним активностима постане узоран пример широм Србије. ,,Нема веће радости него када видим осмехе на вашим лицима, понос и задовољство, драги ученици. Ова сала Регионалног центра, пуна из године у годину најбољим такмичарима и њиховим наставницима, знак је да има смисла уложити сваки атом снаге у борбу за неке више циљеве", изјавила је Миљана Кравић.


Људмила Вуковић, председник Друштва Подунавског округа, најпре се захвалила спонзорима, приватним предузетницима Смедерева, ИК ,,Клет" и ИК ,,Лагуна" које су и ове године изашле у сусрет нашем стручном друштву дајући попуст на своја издања. Захвалност је упућена и директорима основних и средњих школа Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане који су, заједно са задуженима у име Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ, допринели да сваки сегмент организације и спровођења овогодишњих такмичења протекне у најбољем реду и на високом нивоу.

Људмила Вуковић изразила је велико задовољство што се из године у годину велики број ученика опредељује за такмичења Друштва за српски језик и књижевност Србије и остварује на њима одличне резултате. Већина такмичара има већ вишегодишње такмичарско искуство и сваке године обрадује нас новим наградама. 


Ове године на републичком нивоу такмичење наш округ имао је 38 представника. Укупно је освојено 6 награда. Та златна деца најбољи су промотери Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане, понос Подунавског округа и заслужују све похвале.

Скуп Друштва Подунавског округа отворили су Звонко Шулкић и Милош Пржић, запослени у РЦ Смедерево,  и одушевили све интрументалима познатих српских песама "Бојарка" и "Ово је Србија".




Ученици ОШ ,,Бранко Радичевић" из Лугавчине су представом ,,Покондирена тиква“ по тексту Јована Стерије Поповића, песмом, игром и одличном глумом, развеселили окупљене ученике и наставнике.




Заједничком фотографијом најбољих ученика и наставника, у свечаној атмосфери, са много радости и поноса, завршен је овогодишњи такмичарски циклус Друштва за српски језик и књижевност Србије у Подунавском округу, са жељом да се следеће године окупимо у РЦ Смедерево у још већем броју и прослављамо нове успехе наших највернијих чувара српског језика и књижевности.




Фотографије најуспешнијих ученика и наставника школске 2017/2018. године

Од часа српског језика до космоса - презентација такмичарског циклуса школске 2017/2018. године


Представа "Покондирена тиква", ОШ "Бранко Радичевић" из Лугавчине


Снимак скупа "Од часа српског језика до космоса"

"Покондирена тиква", снимак представе