петак, 12. април 2019.

Обавештење Друштва за српски језик и књижевност Србије о такмичењима

Преносимо обавештење проф. др Зоне Мркаљ, председница Друштва, у целости:


Поштоване колеге,

1. Подсећамо вас да ће се Републичко такмичење Књижевна олимпијада одржати 11. маја за основне школе, а 12. маја за средње школе, у Сремским Карловцима. Ово истичемо, пошто је у појединим окрузима дошло до забуне и обавештења да ће се део такмичења за средњу школу обавити у неком другом термину. Термине 11. и 12. мај смо поново проверили код Министарства и све је у реду.

2. Одлучили смо да на Републичко такмичење позовемо и ученике седмог разреда, који су освојили 17 бодова. Што се тиче осмог разреда, ревизија је у току. Трудили смо се да позитивно одговоримо на приговоре, где год су они били оправдани, као и да ускладимо процењивање задатака ученика у целој Србији, у корист ђака. Списак ученика са бодовима које су остварили наћи ће се на сајту Друштва до наредног петка, или најдаље до понедељка, 22. априла. Појединачне одговоре на приговоре послаћемо мејлом до краја наредне недеље.

3. Паралелно радимо и ревизију за средњу школу. Одлучили смо да на такмичење позовемо и ученике 4. разреда који су освојили 17 поена (матураната увек има најмање). Пошто ученика трећег разреда, који су се пласирали на Републички ниво, има највише, вероватно је да ћемо морати да организујемо, с Новосадском подружницом, да трећи разред ради републички тест у некој школи у Новом Саду (док ће проглашење победника бити у Сремским Карловцима, или ће такмичари и њихови наставници преузети награде у неком другом тренутку, кад дођу у Друштво). Ученици првог, другог и четвртог разреда радиће тест у Сремским Карловцима, што значи да и њих у укупном броју има много, те нас то посебно радује, мада нам отежава организацију такмичења..

4. Молимо вас за стрпљење кад је реч о Такмичењу из језика и језичке културе, уз напомену да све послове у Друштву обавља пет-шест волонтера. Обавештења о овом такмичењу такође ће се наћи на нашем сајту кад се заврши ревизија тестова за основну школу, а затим и окружно такмичење за средње школе. Трудимо се да ученике не оштетимо, нарочито кад је реч о спорним питањима.

Срдачан поздрав!
Зона Мркаљ