недеља, 7. јун 2020.

Саопштење поводом избацивања дела Десанке Максимовић из програма за средњу школу

Друштву за српски језик и књижевност Србије са многих адреса упућен је апел да јавно реагује на чињеницу да су изостала дела Десанке Максимовић из програма за средњу школу.

Тим поводом предлажемо Националном просветном савету да по хитном поступку усвоји примедбу Задужбине „Десанка Максимовић”.

Сматрамо да ће се овај пропуст исправити и да није начињен злонамерно (присуство дела наше песникиње у свим разредима основне школе, од првог до осмог, то несумњиво потврђује), а наше колеге из комисије за програме потврђене су у свом раду за добробит српског језика и књижевности.

Наглашавамо, међутим, да је један од разлога за изостављање одређених дела управо чињеница да је број часова српског језика и књижевности у основној и средњој школи на недопустивом минимуму. Наиме, ми смо по броју часова матерњег језика на зачељу и у државама у региону, и у европским државама. На ово је Друштво за српски језик и кљижевност указивало више пута десетак година уназад, тражећи од Министарства просвете да се број часова нашег предмета повећа.

Овај немили догађај са пропустом у програму за нас је само још један доказ да се број часова српског језика и књижевности у основној и средњој школи мора повећати!
Весна Ломпар
Славко Петаковић