четвртак, 17. децембар 2015.

Казивање уметничког текста

Како казивањем и рецитовањем приказати најдубља значења и естетске вредности књижевног текста и како сугестивно казивањем деловати на реципијенте књижевноуметничког дела - нека су од питања на која су одговоре добили у претходна два дана 60 професора српског језика на семинару Казивање уметничког текста (поезија и проза). Рецитација- стваралачки чин. Естетика говорних облика који је организовала Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ у сарадњи са Регионалним центром и Друштвом учитеља Србије. Поред проф. Мирјане Аранђеловић професори су имали част и задовољство да им обуку држи Ратомир Рале Дамјановић, бард српске књижевне и рецитаторске сцене, најбољи рецитатор некадашње Југославије, који је многим песмама подарио душу оставивши лични печат својим аутентичним и надахнутим рецитовањем.

На семинару је било речи о историји рецитовања, уметничком читању прозног и поетског текста, живој кореспонденцији рецитовања са књижевношћу, глумом и реторичким формама, али и о свим оним постулатима који су важни у рецитовању, попут тонске диференцијације, интензитета и динамике говора, промене говорних планова, темпа, вредности гласа, значењских и емоционалних поенти. Акценат је у обуци био и на припреми ученика за учешће на рецитаторским смотрама.







За свој књижевни, новинарски и културни рад Ратомир Рале Дамјановић добио је награду “Милош Црњански”, награду “Исидора Секулић”, награду Змајевих дечјих игара за најбољи роман за младе на српском језику 2004; Октобарску награду Београда за остварења у новинарству, “Златни микрофон” Радио Београда за целокупни рад, награду “Слово љубве” за допринос култури Србије.
Много година је професионално казивао поезију и одржао велики број рецитала, књижевних вечери и предавања у земљи и у свету: САД, Куба, Канада, Француска, Италија, Немачка, Аустрија, Швајцарска, Шведска, Румунија.
Још као студент успоставио је чврсту везу са публиком. На такмичењу рецитатора Југославије, “Горановом прољећу”, два пута је добијао Прву награду публике, као и награде Друштва књижевника Хрватске и Друштва позоришта Хрватске. Написао је две књиге о говорењу поезије:”Говор песме” и “О рецитовању”. Пише књижевну критику, као и критичке текстове из области реторике. Бави се естетиком говорних облика. На Учитељском факултету у Београду предаје изборни предмет: Казивање уметничког текста.