понедељак, 5. мај 2014.



Секција „Свет речи“ Гимназије у Великој Плани својим радом прераста оквире и домете школских потреба и наставних програма. Чланови гимназијске секције већ девет година под успешним вођством Јелене Златкове, професорке српског језика и књижевности, кроз креативне радионицe, увежбавање јавних наступа и писања, као и припремање различитих перформанса, проучавају класике који су неправедно изостали из школских програма, али својим радом прате и савремену домаћу и светску литературу.

Једночасовни књижевно-уметнички програм Она која је заборављена разноврсних садржаја треба да оживи сећање на Милеву Марић Ајнштајн, супругу познатог научника, неправедно запостављену у историји науке. Творац теорије релативитета, упркос својим неверствима и разводу, волео је до краја живота ову одлучну, интелигентну и свестрану жену, која му је родила синове и за коју многе претпоставке говоре да је заправо заслужна за његова открића. Њихова љубав била је страсна, велика и несрећна...

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању Смедерево и Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ позивају све заинтересоване наставнике, ученике и остале грађане да присуствују овом јединственом образовно-културном догађају којим се успоставља корелација између наставних предмета и поспешује сарадња међу школама и градовима у Подунавском округу.

О Милеви Марић Ајнштајн