петак, 13. јун 2014.

Поводом завршеног циклуса такмичења у школској 2013/2014. години

  
 Републичким такмичењем из српског језика и језичке културе, одржаним 31. маја и 1. јуна 2014. године у Тршићу, завршен је овогодишњи циклус такмичења Друштва за српски језик и књижевност Србије. Дакле, дошло је време да се подвуче црта и сумирају резултати. Подружница Подунавског округа се ове школске године први пут активно укључила у организацију такмичења, а након реализације осам такмичења за ученике основних и средњих школа (четири општинска/градска и четири окружна такмичења) утисци су одлични. Успостављена је врло добра сарадња са школама-домаћинима, усаглашени су критеријуми вредновања тестова и сваки сегмент организације такмичења подигнут је на виши ниво.
   
   Овом приликом се искрено захваљујемо свим директорима школа у којима су се такмичења реализовала: Радосаву Ацићу, директору ОШ „Херој Иван Мукер“ у Смедеревској Паланци (домаћин општинске Књижевне олимпијаде и Општинског такмичења из српског језика и језичке културе за ученике основних школа у Смедеревској Паланци), Горану Живановићу, директору ОШ „Вук Караџић“ у Крњеву (домаћин општинске Књижевне олимпијаде за ученике основних школа у Великој Плани), Весни Илић, директорки ОШ „Надежда Петровић“ у Великој Плани (домаћин Општинског такмичења из српског језика и језичке културе за ученике основних школа), Виктору Србу, директору Паланачке гимназије (домаћин општинске Књижевне олимпијаде и Општинског такмичења из српског језика и језичке културе за ученике средњих школа у Смедеревској Паланци), Влатки Милосављевић, директорки Гимназије у Великој Плани (домаћин општинске Књижевне олимпијаде за ученике средњих школа у Великој Плани). Подружница се најискреније захваљује Снежани Ђурић, директорки ОШ „Димитрије Давидовић“ у Смедереву и мр Милутину Вучковићу, директору Гимназије у Смедереву, који су били домаћини градских такмичења из књижевности и из српског језика и језичке културе за ученике Смедерева, али и домаћини свих окружних такмичења.


   Такође, захваљујемо се и колегиницама: Сањи Марковић (ОШ „Димитрије Давидовић“ Смедерево), Зорки Радовић и Светлани Стевановић (ОШ „Херој Иван Мукер“ Смедеревска Паланка), Мирјани Стојадиновић (ОШ „Карађорђе“ Велика Плана), мр Татјани Лазаревић Милошевић (Гимназија Смедерево), Бојани Ђорђевић (Паланачка гимназија), Јелени Бркић Златкова (Гимназија Велика Плана), које су непосредно биле задужене за координацију такмичењима као чланови комисија Подружнице Подунавског округа.

   Захвалност Подружница дугује и колегама прегледачима тестова, комисијама у чијем су се присуству тестови умножавали, као и свим осталим колегама, менторима бројних такмичара. Не можемо набројати сва имена, али зато похваљујемо велику професионалност појединаца и савршен тимски рад наставника српског језика и књижевности.

   На крају, најискреније се захваљујемо онима који највише помажу руководећима у Подружници својим корисним саветима и детаљним објашњењима. Морамо похвалити изузетну сарадњу са проф. др Александром Милановићем, новоизабраним председником Друштва за српски језик и књижевност Србије, и  проф. др Зорицом Несторовић, заменицом председника Друштва. Они су у сваком тренутку спремни да прихвате критике, уваже молбе и сугестије ради успостављања успешне сарадње и побољшања рада Друштва. Не смемо заборавити ни Босиљку Милић, секретара Друштва за српски језик и књижевност Србије, ни мр Велишу Јоксимовића, просветног саветника Школске управе Пожаревац, који су од почетка рада Подружнице Подунавског округа доказали да су чврст ослонац колегама и најбољи сарадници на чију помоћ увек можемо рачунати.

   Оно што посебно радује су похвале Друштва које континуирано пристижу из Београда. Закључак који се намеће је да се Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ врло брзо истакла у разгранатој мрежи подружница Друштва у Републици Србији захваљујући озбиљном раду, добро осмишљеним активностима и објективним сугестијама које су знатно допринеле квалитету рада Друштва за српски језик и књижевност Србије.

  Ипак, највећу срећу донели су остварени резултати наших основаца и средњошколаца. Многобројна освојена прва места на републичким такмичењима, заступљена масовност учесника на општинском нивоу такмичења, као и велика мотивисаност ученика (који су се месецима вредно припремали решавајући сваку лингвистичку или књижевноуметничку недоумицу) још један су доказ да је спој талента, вредног рада и ентузијазма добитна комбинација.