недеља, 14. децембар 2014.

Састанак Управе Подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ


      Управа Подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ одржала је 14. децембра 2014. године редован састанак на којем је поднет извештај о раду Подружнице за период јануар – децембар 2014. године. 

Такође, разматран је велики број предлога о активностима Подружнице у наредном периоду. Уз организацију општинских и окружних такмичења из српског језика и језичке културе и такмичења из књижевности требало би да Подружница Подунавског округа и наредне године обележи неке важне годишњице српске књижевности, чиме би се стекли услови за развијање компетенција наставника, али и промовисало на најлепши начин међу колегама, ученицима и другим грађанима стваралаштво значајних српских писаца. 
У току 2015. године обележава се: 80 година од рођења Данила Киша, 100 година од рођења Бранка Ћопића, као и 160 година од рођења Стевана Сремца, па се на данашњем састанку разговарало о могућим активностима у вези са поменутим јубилејима. Такође, планирана је и организација других скупова наставника српског језика и књижевности у циљу стручног усавршавања и успостављања боље сарадње у Подунавском округу.

  Последњи део састанка Управа Подружнице посветила је разговору о програму традиционалног Републичког семинара за наставнике и професоре српског језика и књижевности (Филолошки факултет у Београду, 15, 16. и 17. јануар 2014. године). Будући да ће због велике економске кризе мали број колега моћи да присуствује овом семинару, Управа Подружнице је донела одлуку о реализацији семинара Ка савременој настави српског језика и књижевности II  у Смедереву. Овај једнодневни семинар требало би да се реализује најкасније до половине марта. Управа Подружнице је одлучила да, уколико се наредних месеци настави са континуитетом плаћања чланарине, семинар буде бесплатан за чланове Подружнице.

Слике са данашњег састанка, одржаног у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево, можете погледати  ОВДЕ.