недеља, 6. март 2016.

Пријављивање ученика основних школа за општински/градски ранг такмичења из српског језика и језичке културе

ПРИЈАВЉИВАЊЕ УЧЕНИКА ЗА ОПШТИНСКИ/ГРАДСКИ РАНГ ТАКМИЧЕЊА ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА И ЈЕЗИЧКЕ КУЛТУРЕ ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА

1. Општински/градски ранг такмичења из српског језика и језичке културе за ученике основних школа одржаће се у суботу 19. марта 2016. године са почетком у 13.00 часова.

2. За реализацију такмичења задужена је Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ и школа-домаћин. Школе које су домаћини Општинског такмичења из српског језика и језичке културе за ученике основних школа су:

- ОШ "Димитрије Давидовић" Смедерево;
- ОШ „Херој Иван Мукер“ Смедеревска Паланка;
- ОШ „Надежда Петровић“ Велика Плана.

3. Школе чији ће ученици учествовати на такмичењу дужне су да пријаву пошаљу школи која је домаћин такмичења, и то: 

- пријаве се у Смедереву шаљу најкасније до 14. марта 2016. године (понедељак);
- пријаве се у Смедеревској Паланци и Великој Плани шаљу најкасније до 16. марта 2016. године (среда).

Потребно је написати следеће податке: име и презиме ученика, разред, школа, име предметног наставника (уписати име наставника поред сваког ученика). Посебно треба у пријави за такмичење нагласити који ученик има право директног учешћа на општинском такмичењу због прошлогодишњег учешћа на окружном нивоу такмичења.

4. Наставници су дужни да пре општинског/градског ранга такмичења организују школско такмичење на којем ће проверити знање својих ученика.

5. Треба испоштовати правила која се односе на број пријављених ученика на овом нивоу такмичења (НАЈВИШЕ ЈЕДНО ОДЕЉЕЊЕ - ЈЕДАН УЧЕНИК).

6. Треба обратити пажњу на одлуку Друштва за српски језик и књижевност Србије: ученици који су остварили право директне пролазности на неки од нивоа такмичења не могу учествовати на нижем нивоу такмичења. Ученици који су учествовали на републичком нивоу такмичења претходне школске године у следећој школској години такмичење почињу од окружног нивоа. Ученици који су учествовали на окружном нивоу такмичења претходне школске године у следећој школској години такмичење почињу од општинског нивоа. 

7. Неопходно је испоштовати рок за пријављивање ученика, јер се пријаве након наведеног рока неће прихватити. 

8. Према Закону о заштити података о личности неопходно је да сваки пунолетни учесник такмичења потпише одговарајућу изјаву којом одобрава коришћење својих личних података. Уколико се ради о малолетним лицима, Изјаву потписују родитељи малолетног лица.  Дакле, сваки учесник општинског такмичења, односно родитељ ученика, мора да потпише Изјаву и достави је Комисији  Подружнице за организовање такмичења (у зависности од градова изјаве на дан такмичења предати колегиници Људмили Вуковић, Светлани Стевановић или Милени Кањевац).  
Изјава се односи на све нивое такмичења (општински, окружни и републички ниво).


                                                                                                                          Миљана Кравић,
                                                                                                        председник Подружнице
                                                                                                              Подунавског округа