понедељак, 25. децембар 2017.

Оснивачко-изборна Скупштина Друштва

На оснивачко-изборној Скупштини Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ, одржаној 23. децембра 2017. године, констатовано је да су се, након усвајања Статута Друштва за српски језик и књижевност Србије и Правилника о раду подружница у оквиру Друштва за српски језик и књижевност Србије, стекли услови да се Подружница осамостали и постане ДРУШТВО ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК И КЊИЖЕВНОСТ ЗА ПОДУНАВСКИ ОКРУГ.

Поред усвајања Статута новоформираног струковног удружења које окупља 120 наставника са подручја Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане, избора делегата за Управни одбор, Надзорни одбор и радна тела Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ, Миљана Кравић, председник Подружнице Подунавског округа, поднела је чланству извештај о петогодишњем раду Подружнице.

У периоду од марта 2013. године до децембра 2017. године Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ реализовала је многобројне разноврсне активности којима је остварила у потпуности предвиђене циљеве и задатке, пре свега: 

1. стручно и методичко усавршавање наставних кадрова;
2. подстицање на рад наставника и њихов професионални развитак;
3. унапређивање образовно-васпитног процеса и неговање љубави према српском језику и књижевности код ученика основних и средњих школа Подунавског округа, али и код шире популације грађана;
4. популарисање резултата науке и наставе српског језика и књижевности у Подунавском округу.

Миљана Кравић, председник Подружнице, кратко се осврнула на све урађено, поменувши као најважније перфектну организацију општинских и окружних такмичења ученика основних и средњих школа, организацију седам семинара, четири трибине поводом важних годишњица књижевности, покретање хуманитарне акције ради обнове школске библиотеке ОШ ,,Доситеј Обрадовић" у Смедереву, изгореле у великом пожару и афирмацију најбољих такмичара и њихових наставника.
Гости Подружнице Подунавског округа били су, како је на Скупштини истакнуто, многи универзитетски професори и научници, сва она велика која померају границе науке о језику и књижевности.

Све то је, према речима досадашње председнице, допринело побољшању образовно-васпитног процеса и неговању духа заједништва које нам је преко потребно у времену када су већини лични интереси важнији од колективних.

Након одлуке Миљане Кравић да се из свих активности повуче, на предлог чланства она је изабрана за почасног председника Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ због свега што је учинила за своје струковно удружење чији је рад покренула пре пет година и у чијем је функционисању сваку активност са својим тимом реализовала са много ентузијазма, залагања и љубави померајући границе и доприносећи потврђивању богатих и светлих традиција Друштва за српски језик и књижевност Србије.

Управу новоформираног Друштва, које ће почивати на чврсто постављеним темељима претходног петогодишњег рада Подружнице, чине:

1. Људмила Вуковић, председник (ОШ ,,Димитрије Давидовић" Смедерево)

2. Лидија Ивановић, заменик председника (Техничка школа Смедерево)

3. Јелена Златкова, потпредседник (Гимназија Велика Плана)

4. Светлана Стевановић, потпредседник (ОШ ,,Херој Иван Мукер" Смедеревска Паланка)

5. Милица Маричић, потпредседник (Машинско-електротехничка школа ,,Гоша" 
Смедеревска Паланка)

6. Олга Терзић, секретар (ОШ ,,Илија Милосављевић Коларац" Колари)

7. Нада Вулићевић, председник Надзорног одбора (ОШ ,,Вук Караџић" Смедеревска Паланка)

8. Мирјана Стојадиновић, члан Надзорног одбора (ОШ ,,Карађорђе" Велика Плана)

9. Јелена Вучковић, члан Надзорног одбора (Гимназија Смедерево)

Комисију за за организовање и спровођење такмичења у основним школама чине:

1. Ана Хранисављевић (ОШ ,,Светитељ Сава" Друговац)

2. Зорка Радовић (ОШ ,, Херој Иван Мукер" Смедеревска Паланка)

3. Горана Милосављевић (ОШ ,,Карађорђе" Велика Плана).

Комисију за за организовање и спровођење такмичења у средњим школама чине:

1. Татјана Лазаревић Милошевић (Гимназија Смедерево)

2. Бојана Ђорђевић (Паланачка гимназија)

3. Весна Стојковић (Гимназија Велика Плана).

Новом руководству Друштва стара Управа Подружнице жели много среће и успеха у даљем раду.