субота, 15. децембар 2018.

Поезија се пише душом (додела награда на литерарном конкурсу)

Поезија се пише душом (додела награда на литерарном конкурсу)

У петак, 14. децембра, славили смо Њено Височанство Поезију, радовали се и уживали у награђеним и похваљеним поетским творевинама основаца и средњошколаца Подунавског округа и показали да се поезија заиста душом пише – баш онако како је гласио назив поетског литерарног конкурса који су расписали Регионални центар за професионални развој запослених у образовању Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ поводом 120 година од рођења Десанке Максимовић, највеће српске песникиње.  


На почетку свечане доделе награда присутнима се обратила Људмила Вуковић, председник Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ, која је истакла да су организатори литерарног конкурса задовољни и поносни што се њиховом јавном позиву одазвао велики број ученика основних и средњих школа Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане. Такође, председница Друштва похвалила је и залагање ментора, учитеља и наставника, који су ученике, у времену када их је тешко мотивисати за рад, подстакли да својим литерарним стваралаштвом допринесу обележавању важне годишњице српске књижевности.

Миљана Кравић, в. д. директора РЦ Смедерево, изразила је задовољство што је велика сала Регионалног центра, смедеревског храма образовања и науке, тесна вечерас за ученике, њихове учитеље и наставнике, родитеље и друге рођаке који су се окупили да поздраве мотивисаност и успех талентоване деце и омладине Подунавског округа. Према њеним речима, уз стихове Десанке Максимовић сви волимо, чезнемо, патимо, тешимо се, боримо се, а овај литерарни конкурс доказао је да међу нашим ученицима расту неке нове песникиње и песници који ће поезијом оплеменити свет. Миљана Кравић је изјавила да је ово само још једна у низу активности које последњих шест година Центар са великим успехом реализује у сарадњи са стручним друштвом наставника српског језика и које на најбољи начин унапређују образовно-васпитни процес у Смедереву и околним градовима утичући на развијање истинских вредности код деце и омладине.

Ана Хранисављевић, наставник српског језика, обратила се у име комисије која је вредновала ученичка поетска остварења под шифром, како би се потпуно неутралисала субјективност при оцењивању, и према критеријумима који су у складу са начелима обликовања поетског дела. На конкурс је пристигло, што је за сваку похвалу, скоро 200 ученичких радова, највише у категорији ученика од петог до осмог разреда. Према речима Ане Хранисављевић, комисија је уживала оцењујући дечје стихове, испуњене искреношћу и бескрајном лепотом.

Након што су награђеним и похваљеним ученицима додељене награде, вредне књиге и дипломе, као и мали технички производи, дар РЦ Смедерево, а њиховим учитељима и наставницима похвалнице, доказано је на делу да поезија чини живот бољим, светлијим и чистијим – ређали су се награђени стихови написани срцем и обојени љубављу, смењивали са дивним звуцима гитара ученица Музичке школе „Коста Манојловић“ у Смедереву...

Заједно са малим песницима маштали смо над књигом бајки, сазнали како изгледа шумска љуљашка и како ђачко срце уме кришом да пати због неузвраћене симпатије, засадили смо у свом врту пролеће, открили дуго чуване дечје тајне и разгласили целом свету да пусти децу да мирно одрастају. Разумели смо сету што је узалудна реч ма која, осетили зашто је љубав маслачков пухор који сваки додир може да стресе и препознали дубину бола и радости што су младе душе далеке лирске оазе. Окупљени су гласним аплаузима поздрављали сваки дубоко доживљени дечји стих и сваку риму, награђујући таленат основаца и средњошколаца, а као да је и благи осмех на Десанкином лицу обасјао драгоценом топлином наш вечерашњи скуп организован у њену част.
Верујемо да је негде далеко, у плаветнилу неба, вечерас била посебно радосна и поносна што смо 120 година од њеног рођења обележили поезијом деце и омладине написаном душом – баш онако како је и она читавог свог века стварала.