четвртак, 23. април 2020.

Литерарни конкурс ,,Хероји нашег доба"


Народна библиотека Смедерево, Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ и Медицинско-фармацеутска школа „Света Петка“ у Смедереву расписују литерарни конкурс ,,Хероји нашег доба" поводом обележавања Међународног дана сестринства (Међународног дана медицинских сестара) 12. маја. 

Конкурс је намењен ученицима основних и средњих школа Подунавског округа и отворен до 7. маја 2020. године (најкасније до четвртка, 7. маја у 12.00 треба да пристигну радови).

Прекуцане, лекторисане и шифром потписане ученичке радове треба послати на имејл Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ: drustvosjpodunavskiokrug@gmail.com.
Разрешење шифара треба послати на имејл: sjpodruznica@gmail.com (у документу послати на овај мејл следеће податке: шифра, име и презиме ученика, разред, школа, град, име и презиме наставника). ОБАВЕЗНО ОДВОЈЕНО НА ОВА ДВА МЕЈЛА СЛАТИ РАДОВЕ ПОТПИСАНЕ ШИФРОМ И РАЗРЕШЕЊЕ ШИФАРА СА ПОТРЕБНИМ ПОДАЦИМА.

Најбољи радови биће награђени дипломама, књигама и малим техничким производима.

Позивамо ученике основних и средњих школа Подунавског округа да својим стваралаштвом пруже подршку здравственим радницима, пожртвованим херојима у време пандемије, те племенитом речју и учешћем у конкурсу допринесу снажењу морала и истицању правих вредности. 

ТЕКСТ КОНКУРСА

О Међународном дану сестринства

Међународни дан сестринства (Међународни дан медицинских сестара) обележава се 12. маја у знак сећања на Флоренс Најтингел, британску медицинску сестру која се сматра зачетницом савременог сестринства. 
Флоренс Најтингел је још средином XIX века говорила како се једино знањем и вештинама може допринети побољшању здравља људи. И данас се користи њено свеобухватно и богато искуство о теми личних питања здравља. Заступала је став да све сестре треба стално да одржавају и унапређују своју ефикасност, снагу, саосећајност и брижну праксу. Тај приступ је назвала „Здравље сестринства". 


O циљу расписивања литерарног конкурса

Народна библиотека Смедерево, Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ и Медицинско-фармацеутска школа „Света Петка“ у Смедереву, организатори литерарног конкурса „Хероји нашег доба“, желе да подстакну литерарно стваралаштво ученика и искажу поштовање према свим здравственим радницима који су, у тешком времену пандемије опаког вируса, даноноћно браниоци основних постулата своје професије и примери пожртвованости, емпатије и храбрости.