уторак, 10. новембар 2020.

110 година Друштва за српски језик и књижевност Србије

 

На иницијативу Александра Белића, Павла Поповића и Јована Скерлића, 10. новембра 1910. године основано је Друштво за српски језик и књижевност Србије.

Његовим радом, који је прекидан само за време ратова (1914-1919. и 1941-1946) руководили су председници: Јован Скерлић, Павле Поповић, Александар Белић, Михаило Стевановић, Драгољуб Павловић, Димитрије Вученов, Ђорђе Бајић, Слободан Марковић, Живојин Станојчић, Јован Деретић, Радоје Симић, Васо Милинчевић, Петар Пешут, Љубомир Поповић, Милорад Дешић, Душан Иванић, Вељко Брборић, Бошко Сувајџић, Александар Милановић и Зона Мркаљ.

Сада је председник  Друштва Весна Ломпар, а заменик је Славко Петаковић.

Часопис Друштва ,,Књижевност и језик у школи" покренут је 1953, а први број је изашао 1954. године. Од 1956. године часопис носи данашњи назив (,,Књижевност и језик"). 

Средњошколски часопис ,,Свет речи" (за српски језик и књижевност) излази од 1997. године.

Друштво има своју библиотеку која је намењена наставницима и професорима који се баве проучавањем и наставом српског језика и књижевности и тако доприноси истраживачкој и стваралачкој настави српског језика и књижевности.

Значајан је податак да је Друштво један од организатора традиционалног Републичког зимског семинара наставника српског језика и књижевности у основним и средњим школама (до сада је одржан 61 семинар).

Од 1990. године одржава се Такмичење из српског језика и језичке културе, затим Такмичење ученика средњих школа из књижевности (такмичење за најуспешнији писмени задатак), Такмичење литерарних секција основних и средњих школа Србије и Такмичење лингвистичких секција основних и средњих школа Србије, као и Такмичење за најбоље основношколске и средњошколске листове и часописе. Од 2013. године Друштво за српски језик и књижевност Србије организује и Такмичење из књижевности (,,Књижевна олимпијада") за ученике основних и средњих школа.


Подружница Подунавског округа радује се и поносна је што последњих осам година својим радом и активностима доприноси афирмацији и потврђивању богате и светле традиције Друштва за српски језик и књижевност Србије, традиције која се негује већ 110 година!