понедељак, 18. април 2022.

Семинар Филозофског факултета у Нишу са успехом реализован у Смедереву


Трећег априлског викенда у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево многобројни чланови Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ имали су прилику да на најбољи начин поспеше своје компетенције за уже стручну област на семинару „Савремени приступи у настави српског језика и књижевности“ Филозофског факултета у Нишу.
Семинар је организовало наше струковно удружење у сарадњи са РЦ Смедерево, а у оквиру својих годишњих програмских активности.






Одлично обликовања предавања, разноврсне теме из области лингвистике и књижевности, пријатна радна атмосфера, одушевљење и много позитивних утисака обележили су ово дивно окупљање наставника српског језика и књижевности основних и средњих школа Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане.
Предавања обухваћена обуком у Смедереву потврђују богатство тема и приступа, као и аспект њихове примењивости у наставној пракси.                                                                             




Проф. др Горан Максимовић перфектно је беседио о поетичким идентитетима српске књижевности 18. и 19. века, проф. др Снежана Милосављевић Милић отклонила је многе недоумице у вези са књижевнотеоријским појмовима у наставном контексту, проф. др Данијела Поповић Николић упознала је ближе наставнике са некадашњим и савременим приступима проучавању корпуса епских песама док је доц. др Александар Новаковић открио методичке концепте наставе српског као страног језика на почетку 21. века.



Изузетно предавање проф. др Снежане Божић приказало је методичке моделе обраде романа, проф. др Јелена Јовановић је надахнуто презентовала изазове и решења периодизације српске књижевности 20. и 21. века, а др Александра Јанић је говорила о специфичностима и употреби модалних глагола у српском језику.



Мср Сузана Петровић је са колегама из Подунавског округа разменила искуства из наставне праксе о избору, употреби и прилагођавању уџбеника, дидактичко-методичког материјала и других извора знања. Др Ивана Митић је пружила наставницима нова знања о усвајању морфосинтаксичких карактеристика српског као нематерњег језика у мултиетничком окружењу да би завршетак семинара протекао на најлепши начин уз предавање проф. др Бранимира Станковића о кинестетичкој, музичкој и интраперсоналној интелигенцији у настави.




Много позитивних коментара, одличне оцене у евалуационим упитницима, а првенствено непосредност и ведрина предавача са Департмана за србистику Филозофског факултета у Нишу учинили су да овај радни викенд члановима Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ остане у најлепшој успомени. 
Стога само остаје да, на крају овог коментара, искрено препоручимо колегама из других градова и округа да што пре у својим срединама угосте тим реализатора семинара ,,Савремени приступи у настави српског језика и књижевности“. Ми се већ унапред радујемо неким будућим лепим струковним дружењима са професорима србистике Универзитета у Нишу.