недеља, 16. јун 2024.

Победа је у знању - одржан свечани скуп ,,Знање је дуга најлепших боја, негуј га, чувај - победа је твоја"

Концертна дворана Центра за културу Смедерево је у суботу, 15. јуна била испуњена до последњег места ученицима и наставницима најуспешнијим на окружним и републичким такмичењима из књижевности и из српског језика и језичке културе, али и превеликом радошћу и поносом. Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ је по десети пут организовало традиционални свечани скуп под називом ,,Знање је дуга најлепших боја, негуј га, чувај – победа је твоја".


На скупу су Миљана Кравић, председник Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ и члан Управе Друштва за српски језик и књижевност Србије, Људмила Вуковић, заменик председника Друштва за српски језик и књижевност Подунавског округа, Олга Терзић, секретар струковног удружења наставника и Драган Петковић, директор ОШ ,,Димитрије Давидовић" у Смедереву, наградили дипломама и вредним књигама ученике основних и средњих школа који су освојили прво, друго или треће место на окружном нивоу такмичења из књижевности (Књижевна олимпијада) и на окружном нивоу такмичења из српског језика и језичке културе. Награђено је 136 ученика (99 ученика основних школа и 37 ученика средњих школа Подунавског округа).

Јединственом тротомном монографијом ,,Црњански – биографија једног осећања", насталом из пера професора Мила Ломпара, награђено је и 57 чланова Друштва, наставника који су ученике вредно припремали за такмичења учећи их да воле књижевност и да негују српски језик, правопис и језичку културу док су свим наставницима, менторима ученика на такмичењима, уручене захвалнице (укупно 67 наставника).

Традиционалним годишњим окупљањем и награђивањем ученика и наставника са најбољим постигнућима на такмичењима Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ, као струковно удружење наставника Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане, жели и ове године да афирмише најквалитетније резултате у настави српског језика и књижевности и да јавно похвали знање, рад, залагање и ентузијазам које су ученици и наставници Подунавског округа исказали на такмичењима Друштва за српски језик и књижевност Србије у овогодишњем такмичарском циклусу. 

Према речима Миљане Кравић, председника струковног удружења наставника, оваквим обликом популаризације такмичења и успеха и радосним сусретањима ученика и наставника шаље се важна порука широј јавности - да је знање најважније и да треба неговати заједништво, посебно у времену свеопште дезоријентисаности, апатије, друштвених криза и слома духовних и моралних вредности, јер се једино знањем и неговањем заједништва и слоге свет може променити набоље. 

Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ се искрено захваљује господину Владану Николићу, власнику предузећа ,,Делтаграф д. о. о." који је пружио подршку за реализацију овог лепог догађаја, Миљану Илићу, наставнику географије који је фотографијама забележио тренутке на свечаној додели награда, Виолети Ђорђевић, директорки Економско-трговинске школе, на помоћи при организацији догађаја.

Захваљујемо се ОШ ,,Иво Андрић" у Радинцу чија је драмска секција извела представу ,,Мали Принц" (режија: Хелена Калинче, наставник Српског језика и књижевности и Јелена Драгић, наставник Руског језика и и школски библиотекар; костими и сценографија: Борис Јекнић, наставник Ликовне културе), затим ученицама МШ ,,Коста Манојловић" у Смедереву, са одсека српско традиционално певање (класа проф. Јелене Симић) које су песмом улепшале свечано окупљање, као и представницима медија на медијској промоцији свечаног скупа.

Посебну захвалност упућујемо директору школе Драгану Петковићу, драгим колегама из ОШ ,,Димитрије Давидовић" у Смедереву и запосленима у Центру за културу Смедерево за свеколику помоћ у организацији овог догађаја и вишегодишњу изузетну сарадњу.


Наставници Подунавског округа награђени на такмичењима Друштва за српски језик и књижевност Србије школске 2023/2024. годину

Ученици средњих школа награђени на окружним такмичењима школске 2023/2024. године

Ученици основних школа награђени на Окружном такмичењу из српског језика и језичке културе школске 2023/2024. године