субота, 8. јун 2013.

Састанак Подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ

На данас одржаном, другом по реду састанку Подружнице у Регионалном центру, констатовано је да ученици Подунавског округа на пробном тесту за полагање матурског испита у просеку нису тачно одговорили на половину питања (што је на нивоу републичког просека) и да су им највећи проблем представљала питања која се односе на вештину читања и разумевање прочитаног и на домен функционалне писмености – задаци отвореног типа у којима ученик сам формулише одговор. Ових дана је у току припремна настава, наставници раде са осмацима обраћајући пажњу управо на проблематичне области, па су очекивања да ће на завршном испиту резултати бити бољи.
Говорило се и о постигнућима ученика на републичким такмичењима из граматике и књижевности – Подунавски округ има два освојена трећа места на Књижевној олимпијади (Смедеревска Паланка, у категорији седмог разреда и гимназија), као и једно друго и три трећа места на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе (Гимназија Смедерево). Чланови Подружнице су детаљно анализирали такмичарска питања и донета је одлука да се хитно реагује и упути критика Друштву за српски језик и књижевност Србије, јер се последњих година дешава да питања буду неусклађена са наставним планом и програмом.
Наставници су разговарали и о проблемима везаним за матерњи језик у средњим школама, договарали се о активностима у јесењем периоду (организација стручних предавања, презентација и семинара Ка савременој настави српског језика и књижевности у сарадњи са Регионалним центром и Друштвом).
Миљана Кравић, председник Подружнице, пренела је колегама релевантне информације са седнице Управе Друштва. Закључено је да је рад подружница веома важан у времену реформи, када се недовољно води рачуна о значају матерњег језика, традиције и културе.
Слаб одзив наставника и њихова тренутна немотивисаност за спровођење заједничких активности је оно што сада забрињава, јер само неговање колективног духа и слоге, као и ентузијазам и спремност за рад могу донети напредак и резултате.