субота, 7. децембар 2013.

"Пут, и бездан, у исти мах" - oбележавање 120 година од рођења Милоша Црњанског


Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ се у сарадњи са Регионалним центром прикључила обележавању јубилеја, значајног за српску књижевност и културу српског народа – 120 година од рођења Милоша Црњанског.
У уводном делу окупљене професоре поздравили су мр Боривоје Јаношевић, директор Регионалног центра и Миљана Кравић, председник Подружнице, који су истакли да овај скуп наставника оживљава сећање на живот и стваралаштво Црњанског, али треба и ширу јавност да подсети на значај највећег српског писца ХХ века.
Говоривши о оним опште познатим постулатима који се везују за дела Црњанског, али и о неким мање познатим, занимљивим појединостима, изложбу Студентског културног центра Београд „Живот и коментари“, део циклуса „Дневник о Црњанском“ (документарно-поетски исказ приређен трагом пишчевих записа и фотографија) званично су отворили њени приређивачи Весна Капор, уредник трибинског програма у СКЦ и др Предраг Петровић, доцент Филолошког факултета Универзитета у Београду.
Писац суматраистичких визија о остварењу хармоније и љубави у свету различитости, који је умео да спаја универзално, космополитско, заједничко свим људима и снажно национално осећање, који је изразио меланхолију човека након суровости ратних збивања, трагику сеоба и сету заљубљене душе, својим делима открио је прикривену истину, да постоје „везе, досад непосматране“.
Мр Татјана Лазаревић Милошевић је у свом предавању „Црњански у настави књижевности“ говорила о начинима који се могу применити у стварању ученичке мотивације при обради дела Црњанског констатујући да би било корисно неке његове песме уврстити у наставне програме и пре осмог разреда основне школе.
У последњем делу данашњег збивања учесници су имали прилику да погледају једночасовни документарни филм „Пут, и бездан, у исти мах“, који комбинује најзанимљивије одломке телевизијских емисија посвећених Црњанском и друге видео и аудио записе његове поезије.
Важно је истаћи да наставници српског језика и књижевности кроз овакве активности свог струковног удружења добијају бодове интерног усавршавања у оквиру школе, па зато данашњи догађај поред културног обележја има и значајну едукативну вредност, у светлу развијања наставничких компетенција.
С обзиром да је главни циљ организације овог догађаја и обележавања јубилеја шира популаризација лика и дела Милоша Црњанског и развијање љубави према књижевној уметности и култури, у наредним данима (од 9. до 11. децембра) документарни филм „Пут, и бездан, у исти мах“ биће приказиван у Регионалном центру у терминима од 13 и 18:30 часова, па сви заинтересовани наставници, ученици и други љубитељи књижевности могу да нас посете.