среда, 11. децембар 2013.

„Пут, и бездан, у исти мах“ – пројекције документарног филма о Милошу Црњанском


Вечерас је последњом пројекцијом документарног филма „Пут, и бездан, у исти мах“ о животу и стваралаштву Милоша Црњанског завршено обележавање 120 година од рођења великог српског писца, реализовано у сарадњи Подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ и нашег Центра.
У протекла три дана преко две стотине ученика смедеревских средњих, али и основних школа присуствовало је са својим наставницима српског језика и књижевности пројекцији филма и уживало у постављеној изложби „Живот и коментари“ разгледајући фотографије и цитате Милоша Црњанског.
Ученици Гимназије Смедерево, Техничке школе, Економско-трговинске школе, Текстилно-технолошке и пољопривредне школе „Деспот Ђурађ“, али и седмаци и осмаци основних школа „Доситеј Обрадовић“ из Смедерева и „Светитељ Сава“ из Друговца нису могли сакрити своје одушевљење сазнајући неке непознате и занимљиве појединости из живота писца, пратећи критичке осврте познатих београдских професора књижевности на његов рад и, што је најлепше у адолесцентским годинама сазревања, слушајући дивне емотивне стихове поезије Црњанског.
После „спуштања завесе“ организатори овог јединственог догађаја, који је оживео облик активне наставе и ефикасно утицао на мотивисаност ученика, могу једино изразити огромно задовољство. Масовни одзив посетилаца и њихове позитивне реакције доказ су да је почетна визија организатора постигнута – лик и дело Црњанског популаризовани су на најлепши могући начин обогаћујући образовно-васпитни процес и утичући на развијање естетских начела.
И док ће можда наредних дана неке девојчице проучавати уз „Сеобе“ разочарање послератног човека, а неки младићи исказати симпатије вољенима уз стихове „Мизере“ или „Приче“, нама уз осмех на лицу остаје да смишљамо неке сличне будуће активности у нашем граду...