субота, 15. март 2014.

Резултати и утисци након Окружног такмичења из књижевности за основце

Након окружног нивоа Књижевне олимпијаде за ученике основних школа не зна се ко је више био разочаран у нашем округу - ученици или наставници.
Јасно нам је да се на овом нивоу такмичења прави селекција најбољих, који треба да буду наши представници у Сремским Карловцима, па су зато нека питања била претешка, али нам није јасно зашто су, по ко зна који пут, решења појединих задатака била непрецизна и нису обухватила све могуће одговоре...

Да ли Ромео мора бити искључиво Монтеги (како је у кључу), када се и у актуелним акредитованим читанкама може наћи са презименом Монтаги, Монтеки? Зашто се несрећна Јулија према кључу  презива искључиво Капулети, када је Капулет у једном од уџбеника који користе наставници широм Србије?
Да ли је аутор дела "Посланица игуману Спиридону" Свети Сава? Или може бити и Сава Немањић? Уз то, само се признаје овај наслов дела, док се у уџбеницима може наћи и "Писмо игуману Спиридону".
А шта се тек подразумева под ретроспективним приповедањем у датом одломку...

Нико не спори да област књижевности и књижевне теорије садржи много недоумица, али изгледа да наши драги састављачи тестова заборављају да питања која направе (често ad hoc, не удубљујући се у проблематику) не решавају студенти Филолошког факултета, него тринаестогодишњаци који треба да заволе књижевност.
Да, важно је учествовати. Не могу сви бити најбољи, не могу сви бити победници. Али, хајде мало да не будемо само научници, него и педагози, па да обратимо пажњу и на то у којој мери разочарање може бити опасна појава у младим годинама.

Подружница је већ уложила Друштву приговор.

Резултати: