понедељак, 25. јануар 2016.

Греје нам срце сунце светосавско

Књиге и дипломе за најбоље учеснике

     У петак, хладне двадесет друге јануарске вечери, Народна библиотека Смедерево била је угрејана духом светосавља на најлепши начин. Програмом "Греје нам срце сунце светосавско" завршен је Светосавски литерарни конкурс који су по трећи пут расписале Народна библиотека Смедерево и Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ у оквиру Светосавских свечаности у Смедереву.


Марина Лазовић,
в. д. директора Народне библиотеке Смедерево






     Многобројној публици, наставницима, родитељима, новинарима и другим посетиоцима, најпре се обратила Марина Лазовић, в. д. директора Библиотеке, која је истакла да је ова установа културе разноврсним програмима и изложбама у централној библиотеци и огранцима и ове године допринела обележавању Савиндана.





Миљана Кравић, председник Подружнице

     Похваливши у име организатора све учеснике, ученике и њихове менторе, који су допринели неговању светосавског култа у школама Подунавског округа, Миљана Кравић, председница Подружнице, у свом обраћању истакла је да се јавном позиву за учешће на литерарном конкурсу Библиотеке и Подружнице одазвало преко педесет ученика основних и средњих школа, а да је комисија вредновала ученичка поетска и прозна остварења према критеријумима који су у складу са начелима обликовања књижевног дела, обраћајући посебно пажњу на усклађеност литерарних радова са задатим темама, јасноћу, смисленост, стилске карактеристике и свевременске поруке којима су литерарне творевине ученика прожете. Такође, она се захвалила покровитељима овог програма, Градској управи Смедерево и фотокопирници "Атријум".




Мила Јовић,
друго место у категорији ученика од првог до четвртог разреда

     Након уручења диплома и књига награђенима уследио је најлепши део програма - читање награђених радова основаца и средњошколаца. Сунце светосавско обасјало је срца свих присутних, јер су песме и приче наших талентованих ученика доказале да данашња омладина уме да распозна истинске моралне вредности и да следи путоказ који нам је Свети Сава у аманет оставио својом мудрошћу и делима - једини прави пут којим треба корачати је пут врлине, знања, слоге, љубави и мира.






Теодора Ћосић, прво место
у категорији старијих основаца
Лазар Живковић, прво место
у категорији старијих основаца
Катарина Петровић, прво место
у категорији средњошколаца


     
Сви награђени ученици, најталентованији светосавци