среда, 27. април 2016.

Допис министру просвете у вези са вредновањем постигнутих резултата на такмичењима при упису на виши ниво школовања

Овде објављујемо текст дописа који је проф. др Зона Мркаљ, председник Друштва за српски језик и књижевност Србије, упутила министру просвете Срђану Вербићу поводом вредновања постигнутих резултата на такмичењима при упису на виши ниво школовања (преузето са http://drustvosj.fil.bg.ac.rs/).

ПРЕДМЕТ: МОЛБА МИНИСТРУ ПРОСВЕТЕ

Поштовани господине министре Вербићу,

Најлепше Вас молимо да преиспитате своју одлуку, према којој се бодови које су ученици освојили на различитим такмичењима у организацији стручних друштава, па и Друштва за српски језик и књижевност Србије, не вреднују приликом уписа на виши ниво школовања.

Овом одлуком обезвређују се напори стручних друштава у организовању и извођењу такмичења (од којих су многа под окриљем Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије), а пре свега се демотивишу вредни и амбициозни ђаци, а не уважавају се ни напори њихових предметних професора.

Уколико је немогуће да се ова Ваша одлука промени, сматрамо да би било пожељно макар обезбедити предност на ранг листи оним награђеним ученицима, који на матурском или пријемном испиту имају једнак број бодова као и ученици који током школовања нису освојили дипломе на одговарајућим такмичењима.

                                                   Унапред се захваљујемо на томе што ћете овај допис размотрити.

                                                   У име Управе Друштва за српски језик и књижевност Србије,

                                                            проф. др Зона Мркаљ, председник Друштва

У Београду, 19.04.2016. год.