понедељак, 6. јун 2016.

Књигом се брани и знање стичи, обликуј свет по својој причи!У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево четвртог јунског дана 2016. године славило се знање, похваљени су таленат, залагање, ентузијазам и борбеност коју су ученици основних и средњих школа Подунавског округа исказали на такмичењима Друштва за српски језик и књижевност Србије током такмичарског циклуса школске 2015/2016. године.


Ово је трећа година како Подружница Подунавског округа у сарадњи са РЦ Смедерево организује свечани скуп најуспешнијих ученика и наставника у округу са жељом да афирмише најбоље резултате наставе српског језика и књижевности и да на тај начин још више подстакне основце и средњошколце да буду верни чувари српског језика и љубитељи књижевности. Овога пута симболични назив скупа „Књигом се брани и знање стичи, обликуј свет по својој причи“ означио је једини прави пут којим треба да корачају млади до остварења својих животних циљева.


Поносним и радосним ученицима и наставницима најпре се обратила Миљана Кравић, председник Подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ, исказавши задовољство што ова активност Подружнице полако постаје традиционална. Миљана Кравић је похвалила мотивисаност основаца и средњошколаца Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане, као и рад својих колега, који, упркос тешким временима у којима се мало пажње обраћа на неговање читалачких навика и очување матерњег језика, одолевају притисцима бранећи српски језик, основу националног и личног идентитета. Она је истакла да на такмичењима нијансе одлучују о најбољима, али да су сви учесници такмичења победници самим тим што негују српски језик и књижевност.


Након кратких коментара о презентацији, којом су представљени подаци о броју учесника и броју награђених на општинском, окружном и републичком нивоу такмичења Друштва за српски језик и књижевност Србије, Миљана Кравић се у име Подружнице Подунавског округа захвалила најбољим сарадницима и донаторима, људима добре воље и великог срца који су ове године помогли да се обезбеде средства за награђивање ученика: фирми „Томи трејд д.о.о.“ из Смедерева, Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево, Гордани Кнежевић Орлић, директорки издавачке куће „Klett“, као и проф. др Зони Мркаљ, председници Друштва за српски језик и књижевност Србије.


Уместо Мирољуба Беочанина, власника и директора фирме „Томи трејд д.о.о.“ која је издвојила значајна средства ради обезбеђивања књига ученицима, захвалницу је примила његова ћерка Марија Беочанин. Мр Боривоју Јаношевићу, директору РЦ Смедерево, са којим Подружница од самог почетка свог рада има одличну сарадњу, најуспешније струковно удружење наставника Подунавског округа захвалило се за подршку и несебичну помоћ у реализацији многобројних активности којима се афирмише српски језик и књижевност.

Дарију Јаношевићу, сараднику РЦ Смедерево, творцу свих дивних диплома којима се ученици награђују, Подружница се захвалила за идејну и техничку подршку у раду, перфектну организацију свих семинара, трибина и других скупова Подружнице који се реализују у РЦ Смедерево, као и за вишегодишње пријатељство.


Захвалнице су намењене и Велиши Јоксимовићу, управнику Школске управе Пожаревац, Босиљки Милић, секретару Друштва за српски језик и књижевност Србије, као и свим директорима основних и средњих школа са којима Подружница сваке године поставља нове стандарде у организацији такмичења општинског и окружног нивоа.


Након уручења захвалница, уз осмехе и аплаузе, додељене су дипломе и књиге ученицима основних и средњих школа Подунавског округа који су освојили прво, друго или треће место на окружном нивоу такмичења из књижевности (Књижевна олимпијада) и окружном нивоу такмичења из српског језика и језичке културе. Мр Боривоје Јаношевић, директор РЦ Смедерево, као домаћин скупа, уручио је похвалнице Подружнице најуспешнијим наставницима који су своје ученике вредно и стрпљиво припремали објашњавајући им компликоване језичке и књижевно-теоријске недоумице.


Свечани скуп улепшали су као и прошле године талентовани ученици ОШ Вук Караџић“ из Крњева, чланови драмске секције, чија је представа „Љубавно писмо“, рађена по тексту Косте Трифковића, а у режији и адаптацији Марије Јагличић и Милене Кањевац, наставница српског језика, ове године проглашена поново најбољом на фестивалу школских позоришта „Театар од снова“ у Лугавчини. Глумачким бравурама, хумором и спонтаношћу дивних крњевачких основаца на најлепши начин су и званично завршене овогодишње такмичарске борбе. 
На крају је још исказана жеља да се следеће године на истом месту ученици и наставници окупе поново у великом броју настављајући своју мисију, испуњени ведрином, борбеношћу и искреним намерама – чување српског језика, националног културног блага.

ПРЕЗЕНТАЦИЈА О ТАКМИЧЕЊИМА У ПОДУНАВСКОМ ОКРУГУ