уторак, 6. септембар 2016.

Акција "Негујмо српски језик" у Смедереву


Град Смедерево је подржао акцију „Негујмо српски језик“ која је настала прошле године као идејни пројекат Секретаријата за културу Управе града Београда, а уз помоћ и подршку Филолошког факултета, Библиотеке града Београда и Радио-телевизије Србије. 
Акција се бави неговањем и заштитом српског језика, писма, опште језичке културе и писмености. Добила је награде Матице српске и Културно-просветне заједнице Београда.
У Смедереву ће акција "Негујмо српски језик" бити пратећи програм манифестације "Смедеревска јесен".

Изложба постера и фотографија биће постављена од 7. до 14. септембра у Градској галерији савремене уметности у Смедереву. Свечано отварање изложбе: 7. септембар 2016. године у 19.00 часова.

Изложба садржи стотинак фотографија и постера формата 
35 X 50 и 50 X 70 центиметара. 
Aутор фотографија: Жељко Јовановић, уредник фотографије листа „Политика“.
Дизајн постера: Амалија Витезовић (Библиотека града Београда).

На дан отварања изложбе у Народној библиотеци Смедерево, са почетком у 17.00 часова, одржаће се едукативно-креативна радионица „Смедеревци негују српски језик“ за ученике основних и средњих школа.
Аутори радионице: Владислава Сара Ивковић Марковић и Виолета Ђорђевић
Дизајн: Амалија Витезовић

У циљу промовисања акције "Негујмо српски језик" на многим местима по центру Смедерева биће током септембра постављени постери на којима се уз познате личности, глумце, књижевнике, музичаре, спортисте и новинаре, промотере акције, налазе језичке недоумице и поуке. 

Током септембра на ЛЕД-билборду на згради Задужбине (угао данашњих улица Димитрија Давидовића и 17. октобра) биће приказиване језичке недоумице са познатим личностима (Моника Белучи, Емир Кустурица, Слобода Мићаловић, Мики Манојловић).

Ученици основних и средњих школа ће у току трајања изложбе "Негујмо српски језик" на главном градском тргу делити грађанима Смедерева летке на којима се налазе најчешће граматичке грешке, правилни облици и кратко објашњење језичких недоумица. 
Аутори флајера: ученици ОШ "Светитељ Сава" у Друговцу, чланови лингвистичке секције, проф. Миљана Кравић.
Дизајн флајера: Дарије Јаношевић (Регионални центар за професионални развој запослених у образовању Смедерево)


Циљ акције "Негујмо српски језик", која је досад реализована у многим градовима Републике Србије и Републике Српске (у Београду, Новом Саду, Лазаревцу, Тршићу, Бања Луци, Приједору) јесте подизање нивоа свести о значају неговања исправног писања и говорења.

Град Смедерево жели да укључивањем у ову одлично осмишљену и значајну акцију подстакне своје грађане да воде више рачуна о томе како пишу и говоре и тиме допринесу очувању српског језика.

Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ.
(Вук Стефановић Караџић)