четвртак, 26. јануар 2017.

Путокази Светога Саве - проглашење победника на литерарном конкурсу


По четврти пут успешно је реализован Светосавски литерарни конкурс који су организовале Народна библиотека Смедерево и Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ. Талентовани светосавци, ученици основних и средњих школа Подунавског округа, порукама својих литерарних радова доказали су да и данашње младе генерације умеју да препознају истинске поруке светосавља. 

Неговање светле светосавске традиције, афирмација оних на којима ће будућност почивати, радост и понос који су испунили топло окриље Народне библиотеке Смедерево хладне јануарске вечери – тако би се укратко могло описати проглашење победника 4. Светосавског литерарног конкурса, који су расписале Библиотека и Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије поводом 28. Светосавских свечаности у Смедереву и неговања литерарног стваралаштва код ученика основних и средњих школа. На свечаном скупу симболичног назива „Путокази Светога Саве“ (што је уједно била тема литерарног конкурса за старије основце) награђеним ученицима, њиховим родитељима и наставницима најпре се обратила Маја Огаревић, председница Управног одбора Народне библиотеке Смедерево, која је нагласила да следећи Савине путоказе сви идемо стазом доброте, љубави, слоге и мира. 

„Поносна сам што је наше стручно друштво у сарадњи са Народном библиотеком Смедерево након десет година паузе обновило Светосавски литерарни конкурс и наставило прекинуту традицију, а велико интересовање ученика потврђује да смо на правом путу, јер величамо знање, таленат и залагање наше деце“ истакла је Миљана Кравић, чланица Градског већа за ресор просвете и образовања и председница Подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ, похваљујући јавно, у име организатора конкурса, све учеснике, ученике који су се радо одазвали позиву Библиотеке и Подружнице и допринели својим литерарним стваралаштвом неговању светосавског култа, као и њихове менторе, наставнике и ученике. 

Ове године на конкурс је пристигло више од осамдесет прозних и поетских радова ученика основних и средњих школа Подунавског округа, које је стручна комисија у саставу Ана Хранисављевић, Јелена Свилар Јеремић и Урош Тимић вредновала у складу са начелима обликовања књижевних дела. Због великог броја литерарних ученичких остварења која су се истакла својом вредношћу комисија је одлучила да уз награђене радове један број ученика и похвали. У првој категорији, која је обухватала млађе основце, прву награду освојио је Лазар Булајић, ученик четвртог разреда ОШ „Димитрије Давидовић“ у Смедереву својим прозним радом на тему „Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави“. Вера Љубисављевић, ученица осмог разреда ОШ „Др Јован Цвијић“ је првонаграђена у категорији старијих основаца, док је међу средњошколским радовима био најбољи рад Злате Жабарац, ученице трећег разреда Средње школе „Жикица Дамњановић“ из Смедеревске Паланке, на тему „Савин монолог“. 

Град Смедерево је за најбоље учеснике конкурса обезбедио дивне дипломе и вредне књиге – награђени ученици добили су два дела трилогије о Немањићима („У име оца“ и „Два орла“, аутора Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића, сценариста серије о Немањићима), а похваљени ученици добили су збирку текстова о Светом Сави као књижевнику и књижевном јунаку. Награде је ученицима уручила Марина Лазовић, директорка Библиотеке. 

Тако се највећом снагом распламсао пламен светосавља у Смедереву, граду који повезује истину и митове у једно биће – баш онако како су историја и легенда сплеле нераскидиви венац око лика и дела највећег српског просветитеља, Светога Саве.

ПУТОКАЗИ СВЕТОГ САВЕ - ФОТОГРАФИЈЕ СА ПРОГЛАШЕЊА ПОБЕДНИКА ЛИТЕРАРНОГ КОНКУРСА