уторак, 31. октобар 2017.

Поглед из XXI века на Ива Андрића

Поводом обележавања 125 година од рођења највећег српског писца Ива Андрића, значајне годишњице српске књижевности, гост Подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ и Народне библиотеке Смедерево био је проф. др Александар Јерков, књижевни критичар, антологичар, теоретичар и историчар књижевности, професор на Катедри за српску књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета у Београду и управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.
,,Поглед из XXI века на Ива Андрића" - није то било само предавање професора Јеркова о српском нобеловцу, обликовано кроз сагледавање актуелног тренутка, испуњеног демотивацијом и дезоријентисаношћу, тако различитог од сржи којом су проткане врхунске андрићевске књижевне вредности.

Била је то зналачка беседа генија нашег доба, јединственог и непоновљивог, ,,покретана љубављу и вођена ширином и ведрином слободног људског духа", чије су невидљиве а снажне нити у препуној Концертној сали Центра за културу Смедерево спојиле две стотине душа у једно биће, пленећи својом чудесном лепотом и непресушним надахнућем.

Поучни савет професора Јеркова многобројним професорима српског језика и књижевности и окупљеној омладини био је да чувамо Андрића и његове књижевне изврсности као ретку драгоценост, као штит у борби против тривијалности које нас окружују.

Говорећи о Андрићу, професор Јерков је у времену безнађа и свеопштег бесмисла заварао мрак песимизма осветливши га надом да ћемо постати бољи од нас самих и да ћемо, следећи Андрићеве знакове поред пута, успети да променимо своје судбине.