петак, 21. фебруар 2020.

Обележавање Међународног дана матерњег језика у Великој Плани 2020.

Поводом обележавања Међународног дана матерњег језика, ради промовисања језичке културе и подизања свести о значају матерњег језика и вишејезичности, Библиотека ,,Радоје Домановић" у Великој Плани је 19. фебруара 2020. године угостила проф. др Весну Ломпар, предавача на Филолошком факултету Универзитета у Београду и председника Друштва за српски језик и књижевност Србије. 
Након уводног дела, у којем је подсетила на историјске околности везане за Дан матерњег језика, податке о броју језика у свету и утицају распрострањенијих језика на језике са мањим бројем говорника, проф. Ломпар је, кроз вешто обликовано предавање, обогаћено обиљем примера, указала на занимљиве чињенице о усвајању језика код деце и утицају енглеског језика на српски језик, посебну пажњу посвећујући непреводивим речима из страних језика и начинима на које српски језик доживљавају његови говорници и странци. 
Како је проф. Ломпар на крају закључила, савремено доба, које подразумева убрзани развој технологија и велики утицај друштвених мрежа, неминовно утиче на промене у српском језику, али да би се он сачувао и неговао, првенствено би требало деловати институционално, кроз осмишљену језичку политику и повећање фонда часова у основним и средњим школама. Предавању је присуствовао велики број наставника српског језика и књижевности из основних и средњих школа Подунавског округа.