понедељак, 1. јун 2020.

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ОСВАЈАЧЕ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА (УПИС НА ФАКУЛТЕТЕ ГДЕ СЕ ПОЛАЖЕ СРПСКИ ЈЕЗИК/КЊИЖЕВНОСТ)

Поштоване колеге,

Према Правилнику о такмичењима Друштва за српски језик и књижевност Србије ученици средњих школа који су у завршном разреду освојили једно од прва три места на Републичком такмичењу из књижевности (Књижевна олимпијада) или на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе ослобађају се пријемног испита из књижевности/или испита из српског језика на факултетима где се ова област полаже.

Будући да због проглашења ванредног стања у школској 2019/2020. години за ученике средњих школа није било могуће спровести такмичења из Српског језика и језичке културе и Књижевне олимпијаде, прихваћена је препорука Друштва за српски језик и књижевност Србије да сви факултети на територији Републике Србије, на којима се у оквиру пријемног испита 2020. године полажу српски језик и/или српска књижевност, кандидате за студије који су на Такмичењу из српског језика и језичке културе или на Књижевној олимпијади у школској 2018/2019. години (дакле, као ученици трећег разреда) освојили једну од прве три републичке награде ослободе пријемног испита из српског језика и/или српске књижевности и да им се из тих области додели максималан број бодова предвиђених правилником надлежног факултета о извођењу пријемног испита.

Друштву за српски језик и књижевност Србије позитивно су на млобу одговорили:

Правни факултет, Београд
Учитељски факултет, Београд
Филозофски факултет, Ниш
Филолошко-уметнички, Крагујевац
Филозофски факултет, Косовска Митровица.
После 5. јуна одговориће и Филозофски факултет у Новом Саду, надамо се позитивно.

Наравно, све ово важи и за упис на катедрама Филолошког факултета у Београду.


Дакле, да појаснимо - да не буде забуне:

садашњи матуранти, који су као трећаци прошле школске године освојили неко од прва три места на Републичком такмичењу из књижевности ослобађају се испита из књижевности (односно дела питања из те области - уколико испит обухвата књижевност и језик), а матуранти који су прошле године као трећаци освојили неко од прва три места на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе ослобађају се испита из српског језика (односно дела питања из те области - уколико испит обухвата језик и књижевност). Њима се додељује максималан број бодова на тим питањима.