четвртак, 18. фебруар 2021.

Такмичења у школској 2020/2021. години

Преносимо у целини обавештење о такмичењима са сајта Друштва за српски језик и књижевност Србије. 


Поштоване колегинице и колеге,

Председник и заменик председника Друштва за српски језик и књижевност Србије, председник Друштва историчара и председник Српског биолошког друштва били су 17. фебруара 2021. године на састанку са представницима Министарства просвете.

Тема разговора су били проблеми у вези са организовањем школских такмичења у сложеној епидемиолошкој ситуацији. Делегација Друштва упознала је представнике Министарства са резултатима анкете која је недавно спроведена у нашим подружницама.

У складу са договором постигнутим на састанку, Друштво је заједно са Друштвом историчара Србије 18. фебруара 2021. године Министарству просвете упутило званично писмо. У њему је истакнуто да у садашњим околностима стручна друштва не могу према раније предвиђеном моделу да организују такмичења. Апеловано је на надлежне у Министарству да размотре и предложе неки адекватнији облик такмичења, чијим спровођењем би потенцијални епидемиолошки ризици били предупређени или сведени на најмању меру.

На одговор из Министарства још чекамо.

Иако смо уверени да је неизвесност у вези са (не)одржавањем такмичења изазвала недоумице, узнемирила многе колеге и на пробу ставила њихово стрпљење, молимо за још мало толеранције. Најкасније у понедељак 22. фебруара 2021. године у 15 часова на званичној електронској страници Друштва за српски језик и књижевност Србије биће објављен коначан став управе Друштва у вези са (не)одржавањем такмичења.

Доносећи одлуку руководићемо се искључиво жељом да заштитимо интересе чланова Друштва, чија су прегнућа, елан и приврженост струци истинска и највиша мера вредности нашег стручног удружења.


Весна Ломпар

Славко Петаковић