недеља, 18. септембар 2022.

Обука професора Милорада Дашића и Ненада Гугла по други пут у Смедереву

У суботу, 17. септембра 2022. године Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ и Регионални центар за професионални развој запослених у образовању Смедерево започели су јесење семинарске активности обуком ,,Развијање комуникацијских вештина наставника, могућности тимског рада и међупредметна сарадња". 
На захтев наставника, одушевљених претходном реализацијом семинара, наши гости били су мр Милорад Дашић и мср Ненад Гугл који су својим занимљивим начинима презентовања садржаја, ведрином и сталном интеракцијом са учесницима поново успели да освоје симпатије публике.

Подсећајући на то да су комуникацијске вештине прве и основне за посао наставника и наводећи бројне примере из праксе, мр Милорад Дашић разменио је мишљења са учесницима обуке о учењу по моделу, одликама савременог учења, проблемима организације наставе кроз тимски рад и међупредметној сарадњи као најсложенијем облику стицања знања. Према његовом мишљењу, вербална агресија је присутна свугде у јавном дискурсу, погубно је и дејство медија, али упркос лошим утицајима, сваки појединац треба да се труди да негује конструктивну комуникацију и културу дијалога.

Говорећи о појму конфликта са психолошког и филозофског становишта, мср Ненад Гугл уверљиво је на примерима образложио како често међу људима уместо сарадње постоји надметање и негативна синергија. Човек троши време и енергију да оптужи или да се одбрани уместо да конфликт искористи за напредовање и да у њему види прилику за трансформисање сопствене личности. Поткрепљујући своју атрактивну беседу сликовитим многобројним примерима из књижевности, Гугл је посаветовао наставнике да у тумачењу књижевних дела не стрепе од аналогија и повезивања најразличитијих садржаја, макар и по цену промашаја будући да се једино таквим приступом богати личност ученика и развија њихово креативно и критичко мишљење.

Упркос суморном и кишовитом времену, творци и реализатори овог изузетног семинара, потрудили су се да велики број учесника, наставника српског језика и књижевности из основних и средњих школа Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане, проведе дан у подстицајној радној атмосфери и добром расположењу. Много конкретних примера из праксе, представљених на занимљив начин, живе дискусије, корисни предлози и савети, сараднички однос предавача и учесника резултирали су на крају дана одличним оценама обуке.


СЕМИНАР О РАЗВИЈАЊУ КОМУНИКАЦИЈСКИХ ВЕШТИНА НАСТАВНИКА, ТИМСКОМ РАДУ И МЕЂУПРЕДМЕТНОЈ САРАДЊИ (СМЕДЕРЕВО, 17. 9. 2022)