понедељак, 26. септембар 2022.

Проф. др Александар Јерков беседио о Мешином ,,Дервишу" у Смедереву

Са жељом да утичу на развијање наклоности према књижевности међу ученицима, наставницима и другим групама грађана, Народна библиотека Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ обележили су значајну књижевну годишњицу – 40 година од смрти Меше Селимовића, писца по чијим се делима може мудрије живети него по најбољим поукама филозофа или религије.

У Центру за културу Смедерево 26. септембра проф. др Александар Јерков, књижевни критичар, антологичар, теоретичар и историчар књижевности, редовни професор на Филолошком факултету у Београду и директор Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, својим предавањем „Лаж и трагедија у Мешином „Дервишу“ (а и Пекићевом „Како упокојити вампира“) вешто је направио комплексан осврт на низ књижевних и филозофских концепција ствараоца који је, следећи исламско наслеђе и недвосмислено јасно изражену вољу да себе препозна као Србина мухамеданске вере, жив у културноисторијским расправама постјугословенског друштва.

Говорећи о роману „Дервиш и смрт“, једној врсти лирске епопеје у којој је суочавање са сопственим животом, проф. Јерков осветлио је питање трагедије кроз разумевање српске имагинације од епске песме „Зидање Скадра“ до Пекићеве прозе и широк лук историје идеја од Хегела, преко Фридриха Диренмата, Рудолфа Штајнера, све до Џудит Батлер да би на крају спретно уочио – делима треба дозволити да воде дијалог једна са другима, треба им допустити да нас просветле. Књижевност је оно најбоље што је изнедрио српски народ, јер садржи мудрост сазнања светског историјског духа.



Проф. др Александар Јерков са члановима Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ и представницима Народне библиотеке Смедерево


Фотографије са трибине поводом обележавања 40 година од смрти Меше Селимовића (гост: проф. др Александар Јерков) - 26. 9. 2022.