недеља, 2. новембар 2014.

Обележено 150 година од рођења Бранислава Нушића


Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ је, у сарадњи са Регионалним центром за професионални развој запослених у образовању Смедерево и Центром за културу Смедерево, 1. новембра на најлепши начин обележила значајан јубилеј српске књижевности, 150 година од рођења Бранислава Нушића.

Први део програма Нушићу с љубављу, реализован у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево, био је намењен стручном усавршавању наставника. Окупљених стотинак професора српског језика и књижевности имало је прилику да обогати своје знање и унапреди наставну праксу уживајући у одличним предавањима еминентних предавача. 


Др Зорица Несторовић, професор Филолошког факултета Универзитета у Београду и заменик председника Друштва за српски језик и књижевност Србије, говорила је о Нушићевој комичкој структури правећи компаративну анализу о стваралаштву Стевана Сремца, Јована Стерије Поповића и Бранислава Нушића. Њено излагање имало је закључак да је Нушић наш савременик, али не само због тога што открива наш менталитет, него и због помало меланхоличног осећања живота које боји његов однос шрема људским слабостима. Подружници Подунавског округа част је што је угостила оваквог предавача.
Мр Татјана Лазаревић Милошевић, професор Гимназије у Смедереву, говорила је о методичким приступима проучавању Нушићевих дела истичући у коликој мери конкретне наставне јединице могу ученицима помоћи да сагледају свевременски аспект највећег српског комедиографа. Излагања, која су одушевила све присутне, пружила су одговор на многа питања, дајући колегама одређене идеје којима могу да осавремене наставне методе и лакше обраде поједине делове наставног програма.

У другом делу догађаја Нушићу с љубављу награђени су најбољи ученички радови на мултимедијалном конкурсу Нушић је и данас жив, чији је циљ био да се, кроз корелацију између књижевности и информатике, покаже на који начин ученици данас доживљавају Нушићево стваралаштво. Дарије Јаношевић, сарадник Регионалног центра Смедерево, Марија Јагличић, секретар Подружнице Подунавског округа и Миљана Кравић, председник Подружнице, са задовољством су, коментаришући радове, уручили ученицима дипломе и књиге које су донација Регионалног центра. Професори и родитељи имали су прилику да погледају награђене и похваљене ученичке радове, презентације и филмове, који су доказали да и данашња омладина, сем велике мотивисаности за рад и креативности, има развијен критички приступ и да уме да препозна нушићевско у свом окружењу.

На крају су ученици ОШ „Вук Караџић“ из Крњева извели кратки драмски приказ Нушић међу децом. Њихов Јованче, Јеротије и Живка министарка искрено су насмејали окупљене и заслужили све похвале за одличну глуму. Свакако треба истаћи и одличан рад колегинице Марије Јагличић, њихове младе наставнице, која нас сваке године обрадује изузетним постигнућима у раду драмске секције.

Трећи део програма посвећеног обележавању 150 година од Нушићевог рођења реализован је у Центру за културу Смедерево, где је Омладинско позориште Техничке школе у Смедереву извело представу Нушићу с љубављу. Упркос бројним техничким проблемима и кратком року за припрему ове представе, наши талентовани средњошколци, којима је на сцени било ватрено крштење, приказали су на перфектан начин најкомичније сцене из „Сумњивог лица“ и „Госпође министарке“ и изазвали овације публике. Лепота њихових глумачких бравура била је најдражи поклон Смедеревцима, а ентузијазам, непресушна енергија и љубав које у свој рад уноси проф. Наташа Рајић, показали су још једном најважнију страну наставничког позива.

Нушић је у своја дела уткао став да смех има лековито дејство, па се зато, читајући његова дела, можда треба смејати по ларпурлартистичком начелу – ради смеха. Инспирисан самим животним оптимизмом, он описује све око себе на ведар начин, без осуде и оштре критике.
Нушићева популарност и високо место у српској књижевности оправдани су његовим талентом да препозна и најситније несавршености човека и да их, вешто „упаковане“ у аутентични књижевни стил понуди читаоцима на просуђивање.


Организатори програма Нушићу с љубављу су се на достојан начин одужили највећем српском комедиографу. Верујемо да би и сам Нушић, наш савременик и свевременик, био задовољан.

Фотографије са првог дела програма Нушићу с љубављу можете погледати на следећем линку


(Ускоро ћемо поставити и фотографије са представе.)

Вест ТВ Смедерево о обележавању 150 година од рођења Бранислава Нушића можете погледати ОВДЕ