недеља, 9. новембар 2014.

Проглашење најбољих литерарних радова на конкурсу о Великом рату


У оквиру обележавања 70 година ослобођења града Смедерева и 100 година Првог светског рата 6. новембра 2014. године на Научном одељењу Народне библиотеке Смедерево отворена је изложба књига и периодике "Смедеревски бој 1914. године" и награђени су најбољи литерарни радови на конкурсу о Великом рату, који су расписале Народна библиотека Смедерево и Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ.


На почетку је говорио проф. Драган Мрдаковић, директор Народне библиотеке Смедерево. Он је истакао да изложбом "Смедеревски бој 1914. године" Библиотека обележава сто година од
почетка великог историјског догађаја у који је Србија ушла 1914. године, након војевања у балканским ратовима, упркос слабој опремљености, посусталој економији и истрошеном наоружању. Исте године, 9. новембра, одиграла се битка код Смедерева између две сукобљене војске: српске и аустроугарске. Овo je подсећање на важну битку, којом је потврђено да и слабије опремљена и малобројнија војска може победити, ако поседује велику мотивацију и добро вођство. 
О изложби која обухвата највећи део монографских и периодичних публикација, као и примерке некњижне грађе (фотографије, разгледнице...), који се налазе у фондовима Народне библиотеке Смедерево, а имају за тему Први светски рат и најзначајније догађаје везане за њега или су издате у раздобљу од 1914. до 1918. године, говориле су аутори: Драгана Лазић, Мирјана Радовановић и Снежана Стојановић.

Након тога је Миљана Кравић, председник Подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ, ученицима основних и средњих школа Подунавског округа, награђеним на литерарном конкурсу о Великом рату, уручила дипломе и књиге. Сваки награђени ученик добио је књигу Славољуба Штерића "Ете, тако је то било" - Ратни дневници 1912 - 1918.
Миљана Кравић је прочитала образложење комисије која је вредновала ученичке радове. Према мишљењу чланова комисије, Ане Хранисављевић, Милице Маричић и Јелене Свилар Јеремић, професорки српског језика и књижевности, награђена прозна и поетска дела ученика вреднована су у складу са начелима обликовања и настанка књижевног дела. Оцењивано је у којој су мери радови смислени и јасни, а целине повезане и компоноване, како су текстови стилизовани у складу са жанровским одредницама, као и у којој мери радови одговарају унапред одређеним темама у трима различитим категоријама.

У име организатора овог великог литерарног конкурса Миљана Кравић је јавно похвалила талентоване ученике и њихове менторе због доприноса очувању успомене на догађај великог културно-историјског значаја.

На крају су присутни имали прилику да уживају у првонаграђеним радовима. Песма Наташе Бакај, ученице четвртог разреда ОШ "Светитељ Сава" у Друговцу, а посебно емотивне приче Даринке Николичић, ученице седмог разреда ОШ "Херој Иван Мукер" у Смедеревској Паланци, и Ђурђе Мрвић, ученице трећег разреда Текстилно-технолошке и пољопривредне школе "Деспот Ђурађ" у Смедереву, одушевиле су публику доказавши колико су озбиљни литерарни потенцијали данашње омладине.

Ученици етно одсека Музичке школе "Коста Манојловић" у Смедереву својим наступом су улепшали ову дивну свечаност, која је окупила велики број посетилаца и протекла у топлој, интимној атмосфери.

Фотографије са отварања изложбе и проглашења најбољих литерарних радова на конкурсу о Великом рату можете погледати на следећем линку