понедељак, 15. фебруар 2016.

"Коштана" одушевила професоре на Републичком зимском семинару

Смедеревски ученици створили су чаролију! Сузе на лицу професора, препуна Сала хероја Филолошког факултета, испуњена песмом, сетом и карасевдахом старог Врања, аплаузи, овације... То су утисци који су обележили гостовање Омладинског позоришта Техничке школе Смедерево на 57. Републичком зимском семинару Друштва за српски језик и књижевност Србије.


Талентовани смедеревски средњошколци, иако су носили бреме велике одговорности, потпуно су оправдали указано поверење Управе Друштва распламсавши емоције најзахтевније, најкомпетентније и најстроже публике - више стотина професора српског језика и књижевности. 


Након извођења "Коштане" надахнута беседа професорке Наташе Рајић, која кроз драмске активности више од двадесет година мотивише генерације ученика да воле књижевност, инспирисала је све присутне. Говоривши о представама, гостовањима и хуманитарним активностима Омладинског позоришта Техничке школе у Смедереву, у чији су се квалитет уверили не само Смедеревци, него и Шапчани, Врањанци и Италијани, Наташа Рајић је закључила да су, упркос тешким условима у којима се налазе просветни радници, упркос многим разочарањима са којима се суочавамо, младе душе које образујемо и васпитавамо наша највећа покретачка снага. Бити професор много је више од обичног посла - то је света мисија. 


Представа "Коштана" је на најлепши начин, уз предавања о стваралаштву Боре Станковића, обележила 140 година од рођења овог великог српског писца. Поносни смо што су чланови Омладинског позоришта Техничке школе у Смедереву својим талентом и глумачким бравурама, вођени непресушним ентузијазмом своје професорке, одушевили стотине професора на Републичком зимском семинару и учинили да им једанаести фебруарски дан 2016. године остане у најдражем сећању које никад неће избледети.


Још једном се искрено захваљујемо Друштву за српски језик и књижевност Србије, посебно професорки Зорици Несторовић која је највише допринела гостовању смедеревских ученика на Филолошком факултету и омогућила да и професори из провинције покажу на делу пример добре праксе. 

Надамо се да ће гостовање Смедереваца на 57. Републичком зимском семинару бити упамћено као прво у низу гостовања ученика и наставника из других градова, јер Друштво за српски језик и књижевност Србије није само Београд, него и Смедерево, Пожаревац, Нови Сад, Ниш, Суботица, Краљево, Лесковац, Пирот, Чачак Прокупље... А у сваком од тих градова раде професори који својим залагањем, ентузијазмом и љубављу померају границе.