понедељак, 22. фебруар 2016.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ УЧЕНИКА ЗА ОПШТИНСКИ/ГРАДСКИ РАНГ ТАКМИЧЕЊА КЊИЖЕВНА ОЛИМПИЈАДА ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА

1. Општински/градски ранг такмичења из књижевности (Књижевна олимпијада) за ученике основних школа одржаће се у суботу 5. марта 2016. године.

2. За реализацију такмичења задужена је Подружница Друштва за српски језик и књижевност Србије за Подунавски округ и школа-домаћин. Школе које су домаћини Општинског такмичења из књижевности Књижевна олимпијада за ученике основних школа су:

- ОШ "Димитрије Давидовић" Смедерево;
- ОШ „Вук Караџић“ Смедеревска Паланка;
- ОШ „Надежда Петровић“ Велика Плана.

3. Школе чији ће ученици седмог и осмог разреда учествовати на такмичењу дужне су да пријаву пошаљу школи која је домаћин такмичења најкасније до 2. марта (среда). 

Потребно је написати следеће податке: име и презиме ученика, разред, школа, име предметног наставника (уписати име наставника поред сваког ученика). Посебно треба у пријави за такмичење нагласити који ученик има право директног учешћа на општинском такмичењу због прошлогодишњег учешћа на окружном нивоу такмичења.

4. Наставници су дужни да пре општинског/градског ранга такмичења организују школско такмичење на којем ће проверити знање својих ученика.

5. Треба испоштовати правила која се односе на број пријављених ученика на овом нивоу такмичења (НАЈВИШЕ ЈЕДНО ОДЕЉЕЊЕ - ЈЕДАН УЧЕНИК).

6. Ученици који су у прошлогодишњем циклусу такмичења учествовали на окружном такмичењу стичу право директног учешћа на општинском такмичењу. 

Ученици који су учествовали на Републичком такмичењу стичу право директног учешћа на окружном такмичењу (ОНИ НЕ РАДЕ ТЕСТ НА ГРАДСКОМ/ОПШТИНСКОМ ТАКМИЧЕЊУ, али је школа дужна да организаторима – подружници и школи-домаћину достави податке о њима пре окружног ранга такмичења).

7. Неопходно је испоштовати рок за пријављивање ученика, јер се пријаве након наведеног рока неће прихватити. 

8. Према Закону о заштити података о личности неопходно је да сваки пунолетни учесник такмичења потпише одговарајућу изјаву којом одобрава коришћење својих личних података. Уколико се ради о малолетним лицима, Изјаву потписују родитељи малолетног лица.  Дакле, сваки учесник општинског такмичења, односно родитељ ученика, мора да потпише Изјаву и достави је Комисији  Подружнице за организовање такмичења (у зависности од градова изјаве на дан такмичења предати колегиници Људмили Вуковић, Светлани Стевановић или Милени Кањевац).  
Изјава се односи на све нивое такмичења (општински, окружни и републички ниво Књижевне олимпијаде).