петак, 8. новембар 2019.

Успешна промоција романа ,,Умро сам у петак" у Смедереву


Скоро нека промоција књиге у Смедереву није привукла публику у толиком броју као што је то био случај са романом „Умро сам у петак“ аутора Ненада Гугла у четвртак, 7. новембра на Позајмном одељењу Народне библиотеке Смедерево. Организацијом ове лепе књижевне вечери, обојене занимљивом и мотивационом беседом младог романописца, одличним критичким приказима мр Милорада Дашића и мср Ане Хранисављевић и пријатном атмосфером, Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ и Библиотека наставили су плодоносну сарадњу која годинама траје резултирајући активностима које популаризују уметност писане речи код ученика, омладине и других љубитеља књижевности у граду на Дунаву.
Вече је отворено и затворено бриљантним и веома ефектним перформансима глумачког двојца Омладинског позоришта Техничке школе, који је својом експресивношћу допринео да сугестија писане речи оживи и допре до публике изазвавши одушевљење и овације. 
Поздравну реч и срдачну добродошлицу свим присутнима упутила је Миљана Кравић, председница Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ, уз најаву учесника књижевне вечери и изражавање задовољства што је Народна библиотека Смедерево испуњена до последњег места првенствено омладином. 
Како би се дошло до расветљавања суштинске вредности овог романа необичног назива, мр
Милорад Дашић се осврнуо на могућности интертекстуалног тумачења, повлачећи паралеле са Библијом, „Епом о Гилгамешу“, потом и делом Киша, Павића, Андрића, Шекспира и Достојевског. Према његовим речима, задатак сваког писца јесте да универзалним темама да нови контекст – и управо у томе је највећа моћ дела Ненада Гугла. Његов роман, који садржи елементе и традиционалне и модерне књижевности и који је тешко укалупити у строге жанровске одреднице, мада највише одговара модерном трилеру психолошко-филозофског облика, у креативном је дијалогу са многим делима светске и српске књижевности. Како је Дашић истакао, најважнија нит Гугловог књижевног првенца која повезује писца, читаоце и доба у којем живимо дајући свевременске поруке јесте да свако од нас има потенцијал и да искључиво од нас самих зависи колико ћемо своје потенцијале искористити и какви ћемо људи постати.
Мср Ана Хранисављевић размотрила је овај вишеслојни роман са лингвостилистичког аспекта, као и са аспекта карактеризације јунака. Према њеном тумачењу, ово дело онтолошких усмерења са постојањем умерене црте мистицизма и рефлексија, на граници сновиђења и реалности, открива главног јунака који креће на пут свог преображаја враћањем у средиште властитог бића. Поучним искуственим, трагичним причама из дијахроне перспективе других јунака са чијим се судбинама сусреће на путовању кроз прошлост при сусрету са анђелом у самртном часу, дакле, измештањем временских и просторних одредница, у садашњости се открива нови човек. Тумачењем архетипских представа и симбола из сна, главни јунак Наум треба да заслужи нови живот, те открије човека који не робује пороцима модернитета, већ се враћа успаваној духовности, баш оној која му дарује прилику за нови смернији живот. 
Врхунац вечери је уследио када је сам аутор Ненад Гугл својом врхунском беседом одушевио посетиоце књижевне вечери. Свака његова реч је одјекнула уз поенту и снажну сугестију, а публика је све време помно пратила изузетно инспиративан говор којим је Гугл, Чачанин омиљен као професор међу средњошколцима у Трећој београдској гимназији, давао путоказе за живот.
У времену убрзаног живљења, усамљености и отуђења човековог једини спас је у интроспективном понирању у сопствено биће, неговању духовности и успостављању равнотеже између себе и других и себе са собом – и управо то је примарна порука коју је Ненад Гугл на прави начин пренео Смедеревцима будећи им интересовање за читање романа „Умро сам у петак“.