субота, 25. јануар 2020.

Проф. др Александар Милановић, беседник на Светосавској академији у Смедереву

Проф. др Александар Милановић, управник Катедре за српски језик са јужнословенским језицима на Филолошком факултету Универзитета у Београду, био је беседник на Светосавској академији 31. ,,Смедеревских светосавских свечаности", одржаној 23. јануара 2020. године у Центру за културу Смедерево. Многобројни посетиоци, првенствено смедеревски ђаци и наставници, имали су јединствену прилику да сазнају више о Савином значају за српски језик и ћирилицу и о значају светосавља за српски народ и културу.

,,...Нападе на Светога Саву и светосавље треба препознати и у некадашњим и садашњим нападима на српску ћирилицу, српски језик, српску књижевност и целокупну културу, српску државу и српску цркву. Напади на светосавље су напади на један од темеља српског идентитета. Немојмо се плашити, светлост Светога Саве растераће мрак из најзабаченијих кутова, само је, као увек и свуда, за важне процесе потребно време. Важна нам је зато данас светосавска саборност и у друштву и у култури. 
Привремено одсутни током друге половине двадесетога века враћамо се у Савину школу просвећености. Траг уписаних неоправданих изостанака у историјском дневнику полако бледи под утицајем Савине светлости. 
Ускликнимо дакле, рецимо то весело, поносно и гласно, светитељу Сави!"