среда, 23. март 2022.

Књижевни сусрет са Ненадом Гуглом

Са намером да се подстакну читалачке навике код омладине, 23. марта у Народној библиотеци Смедерево организовано је књижевно дружење са младим писцем и професором Ненадом Гуглом. 

Истичући да више нема нових тема, али да су нове форме презентовања тема у књижевности, мр Милорад Дашић је  успоставио паралеле између романа „Умро сам у петак“ и „Велелепота секунде“ и великих књижевних остварења српске и светске књижевности. Осврнувши се на примењен књижевни поступак цитатности, мр Дашић је истакао да се Гуглова дела не могу жанровски јасно одредити, али да је њихов највећи квалитет у томе што на динамичан начин, примамљив читаоцима, подстичу интроспективно урањање у сопствено биће.

                                                                                  ***

Истога дана гости Смедерева сусрели су се са смедеревским гимназијалцима, а будући да је Ненад Гугл препознатљив ученицима средњих школа као један од аутора телевизијских часова насталих у време пандемије, за овај књижевни сусрет образовно-васпитног карактера владало је велико интересовање. У интерактивној и инспиративној атмосфери наше београдске колеге разговарале су са средњошколцима о томе зашто у времену убрзаног живљења, самоће, претеране употребе друштвених мрежа и дезинформација треба подстицати читалачке навике. Књижевност сваком човеку може помоћи да доживи преображај, пробуди успавану духовност, подстакне разум, срце, снагу и савест који су бескрајни у свом потенцијалу. Књига треба да буде лопата којом ископавамо пут до себе и своје суштине.