среда, 30. март 2022.

Трибина о питању Бога у стваралаштву Достојевског


Одушевљена публика, сачињена од ученика средњих школа, студената, наставника и других љубитеља књижевности из Смедерева и околних градова, испунила је до последњег места свечану салу Гимназије у Смедереву 30. марта када је проф. др Мило Ломпар, српски историчар књижевности, есејиста, редовни професор Филолошког факултета у Београду, један од највећих интелектуалаца савременог доба, виртуозно беседио о питању Бога у стваралаштву Достојевског. Овај програм Народна библиотека Смедерево и Друђтво за српски језик и књижевност за Подунавски округ планирали су за претходну годину поводом обележавања 200 година од рођења великог писца, али је одложен за пролеће 2022. године.



Приповедајући о филозофски интонираним великим романима метафизичког писца који ни своје савременике ни све генерације читалаца после њих није остављао равнодушним, проф. др Ломпар је нагласио да су трауматски моменти личног искуства грофа Достојевског уткани у питање о Богу на које је читавог живота, као на сржни предмет својих мисли, осећања и имагинације, тражио одговор. У својој стваралачкој визији он је створио књижевне јунаке који могу да изазову симпатије, страх, ужас, језу, неспокојство, љубав, али су то увек емоције и утисци по интензитету тако снажни да читалац буде увучен у сопствени вртлог осећања и живота. 

Бриљантно тумачећи биографске, политичке и моралне нити које су спајане на чудесан начин у стваралаштву Достојевског, проф. Ломпар је закључио како нам један од највећих писаца у историји цивилизације поручује да и у најтамнијој одаји људске душе може да засија светлост, милосрђе и љубав – када се питање о Богу појављује без упоришта, на тлу које подрхтава, мисао о делотворној љубави је централни одговор и спас за сваког човека.