недеља, 6. март 2022.

Најава књижевне вечери са Ненадом Гуглом

 

Ради континуираног промовисања књижевности и неговања читалачких навика у уторак, 15. марта 2022. године Народна библиотека Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ организоваће књижевно вече са Ненадом Гуглом.

Ненад Гугл, рођен у Минхену, одрастао у Чачку, живи и ради у Београду као професор српског језика и књижевности у Трећој београдској гимназији. Свој посао сматра привилегијом јер ради са младим, неисквареним и радозналим људима. Поред тога што је један од омиљених професора, ученици средњих школа широм Србије имали су прилику да се упознају са часовима које је Гугл снимао за РТС и потребе наставе на даљину у претходном периоду.

Активно се бави књижевним радом. Његов први роман ,,Умро сам у петак“, објављен 2017. године, достигао је велику популарност код публике и имао више позитивних критика. Године 2020. објављује други роман ,,Велелепота секунде“ чија промоција још увек траје.

Роман ,,Умро сам у петак“ покреће универзална питања о људској природи, о потенцијалу који као људи кријемо у себи. То је снажна прича о човеку који креће на пут свог преображаја враћањем у средиште властитог бића, о његовој способности да зло у себи и око себе преобрази у добро, да пад искористи као одскочну даску, да у смрти види одговорност да се што боље живи. Прво ауторско дело Ненада Гугла је интересантно, пуно снаге и надахнућа, чита се у даху и покреће преиспитивање у сваком читаоцу. На српској књижевној сцени представља нов, аутентичан глас у којем се духовност, као свепрожимајућа јединица живота, даје као могућност избора у потпуно хаотичном веку технологије и апосолутног онечовечења.

Роман „Велелепота секунде“ наводи читаоце да осете бујицу снажних емоција, од сажаљења, туге, немоћи, саосећања, понизности до охрабрења, отрежњења, дивљења и узвишености.

Поред писања и успеха у својој струци, Ненад Гугл пажњу шире јавности привлачи као човек који инспирише својим беседама, подстицајним идејама, саветима и позивима на промишљање. У времену убрзаног живљења, усамљености, свеопштег раздора и отуђења, Гугл позива на инстроспективно понирање у сопствено биће, неговање духовности, успостављање равнотеже између себе и других и равнотеже себе са собом.

Поред аутора на књижевној вечери о стваралаштву Ненада Гугла говориће мр Милорад Дашић, професор српског језика и књижевности у Деветој гимназији ,,Михајло Петровић Алас“.

Модератор књижевне вечери: Сања Дробњаковић.


Организатори позивају љубитеље књижевности да присуствују књижевној вечери у Смедереву.