понедељак, 6. фебруар 2023.

Додела награда на 10. Светосавском литерарном конкурсу

 

У уторак, 31. јануара у смедеревској књигохранитељици, свечаном доделом награда најуспешнијим ученицима на 10. Светосавском литерарном конкурсу Народне библиотеке Смедерево и Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ, на најлепши начин завршене су 34. Смедеревске светосавске свечаности. Светлост светосавља, духовне буктиње која српском роду осветљава путеве више од осам векова, обасјала је многобројне ученике, наставнике и родитеље који су до последњег места испунили Позајмно одељење Библиотеке поздрављајући аплаузима талентоване литерарце, ученике основних и средњих школа Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане.

Миљана Кравић, председник Друштва за српски језик и књижевност за Подунавски округ, изразила је задовољство и понос што организатори Светосавског литерарног конкурса са успехом десет година подстичу ученике на литерарно стваралаштво посвећено Сави, истинском оцу српске нације. Лик, дело и мисија највећег српског просветитеља и ове године су многобројним ученицима били инспирација, те је на конкурс пристигло поново близу стотину радова, а уз превелику мотивацију ученика треба похвалити и залагање ментора, учитеља и наставника. Заједно са Миљаном Кравић награде победницима Светосавског конкурса уручила је Милица Марковић, библиотекар и члан стручне комисије, која је вредновала ученичка литерарна остварења уз Ану Хранисављевић и Марију Поповић, професоре Српског језика и књижевности. Поред диплома и вредних књига о Светоме Сави, победницима литерарног конкурса даривани су и прелепи медењаци са Савиним ликом.

Тешко да се речима може изразити радост и понос који су преплавили срца свих окупљених у Народној библиотеци Смедерево последње овогодишње јануарске вечери – та дивна атмосфера може се једино уживо осетити. Благословени благом Савиним, на крају овог свечаног светосавског окупљања публика је имала прилику да ужива у лепоти награђених песама и прича који су доказали да наша деца и омладина, упркос искушењима данашњице, умеју да следе мудрости светитеља који нам је показао ко смо, чији смо и коме припадамо.


Програм доделе награда водила је Вишња Рајковић Мрдаковић, библиотекар.

Организатори Светосавског литерарног конкурса похваљују све учеснике, захваљују се њима и њиховим менторима уз позив да и наредних година својим учешћем на конкурсима доприносе неговању светосавске традиције.


Победници 10. Светосавског литерарног конкурса са организаторима

ФОТОГРАФИЈЕ СА ДОДЕЛЕ НАГРАДА (10. СВЕТОСАВСКИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС)