субота, 11. фебруар 2023.

Померање сатнице Књижевне олимпијаде за ОШ

Преносимо обавештење са сајта Друштва за српски језик и књижевност Србије, дато поводом померања сатнице Општинског такмичења Књижевна олимпијада за основне школе:

https://drustvosj.fil.bg.ac.rs/2023/02/08/pomeranje-satnice-knjizevne-olimpijade-za-os/

Поштоване колеге,

Министарство просвете одлучило је да помери сатницу Књижевнe олимпијадe за основне школе, упркос свим разлозима које смо навели у директном контакту са њима. То је званично објављено тек данас.

Представник Друштва за српски језик и књижевност Србије позван је на састанак са представницима Министарства просвете 5. 2. 2023. године како би се нашло решење због преклапања термина одржавања Књижевне олимпијаде са другим такмичењима. Том приликом делегирани представник Друштва предочио је учесницима састанка да је Друштво од 2014. године до сада 31 пут померало своја такмичења због преклапања са другим такмичењима, као и да је на сајту Друштва прошле године објављено да више нећемо померати своја такмичења. Како на састанку није дошло до решења, председник Друштва, проф. др Весна Ломпар, разговарала је са представницом Министарства, износећи наше ставове и тражећи да Министарство званичним дописом проследи своју одлуку Друштву уколико нас обавезује да променимо термине одржавања Књижевне олимпијаде. Потом је Друштво физичара Србије 6. 2. 2023. на свом сајту објавило  да је Министарство просвете померило такмичење из књижевности за 13 часова, наглашавајући да такмичења из физике „НИКАДА нису померана, нити то могу бити”. Напомињемо да у време постављања ове објаве на сајту Друштва физичара Србије никакво обавештење из Министарства просвете није стигло Друштву за српски језик и књижевност Србије.

Из наведеног следа догађаја види се да Друштво за српски језик и књижевност може, јер мора, да помера термине својих такмичења, док поједина стручна удружења то не морају да чине. Одлуку о томе доноси Министарство просвете као кровни организатор такмичења.