уторак, 28. март 2023.

Рaдиoницa „Кaд помешаш бабе и жабе, прогуташ удицу и паднеш с крушке. Зaштo сe кaжe - фрaзeoлoгизми у српскoм jeзику"

Упознавање ученика са богатством фразеолошког корпуса српског језика, откривање везе између фразеологије и националне културе и буђење интересовања за фразеологију српског књижевног језика у којој су прикупљене, наталожене и сачуване у колективном памћењу културне чињенице од значаја за укупност материјалне и духовне културе српског народа биле су теме лингвистичке радионице „Кaд помешаш бабе и жабе, прогуташ удицу и паднеш са крушке. Зaштo сe кaжe – фрaзeoлoгизми у српскoм jeзику“ одржане у понедељак, 27. марта у Регионалном центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево поводом обележавања манифестације ,,Март, месец српског језика“.

Захваљујући ауторкама радионице мср Миљани Кравић и мср Ани Хранисављевић, професорима Српског језика и књижевности, ученици седмог и осмог разреда ОШ „Димитрије Давидовић“, „Др Јован Цвијић“, ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ и ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Смедереву успели су да закораче у чудесни свет науке у језику и обогате своја знања спознајући начине на које се у српском језику одражава фразеолошка слика света. 

Након кратког упознавања са одликама и структуром фразеологизама на делу је било учење кроз игру – у првој радионици ученици су имали задатак да споје дате фразеологизме са њиховим конкретним значењем, други задатак је био да семантички објасне одређене фразеологизме, а у трећем задатку требало је да дате примере фразеологизама ставе у контекст савременог језичког (разговорног) дискурса осмишљавајући реченице или веће текстуалне целине.

Поред ученика који заслужују велике похвале за исказано залагање и мотивисаност, за успех ове занимљиве радионице заслужне су и наставнице Људмила Вуковић, Вања Ђурић и Марија Огаревић које су имале улогу помагача ауторкама радионице.

Тимски рад и одлична атмосфера обележили су ово сјајно дружење радозналих основаца, малих истраживача, а утисци су били тако позитивни да је већ договорено мартовско окупљање наредне године.




РАДИОНИЦА О ФРАЗЕОЛОГИЗМИМА - ФОТОГРАФИЈЕ (27. 3. 2023)