петак, 3. март 2023.

МАРТ, МЕСЕЦ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ПОДУНАВСКОМ ОКРУГУ


Програм обележавања манифестације Март, месец српског језика у Подунавском округу можете преузети овде: 

МАРТ, МЕСЕЦ СРПСКОГ ЈЕЗИКА - ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА МАНИФЕСТАЦИЈЕ У ПОДУНАВСКОМ ОКРУГУ

Посебно скрећемо пажњу на гостовање проф. др Рајне Драгићевић, предавача на Филолошком факултету у Београду, која ће 17. марта у Гимназији у Смедереву одржати инспиративно предавање о оријентализмима и другим речима које полако напуштају српски језик. 

Владимир Милојевић, професор српског језика и књижевности из XIV београдске гимназије, 23. марта ће предавањем о пословној кореспонденцији и вештинама пословне комуникације у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево дати низ савета корисних не само ученицима и наставницима већ и широј публици.

Поред наведеног, наставници српског језика и књижевности Смедерева и Смедеревске Паланке осмислили су много интересантних радионица, квизова и других догађаја који ће, верујемо, умногоме допринети интересовању наших ученика, основаца и средњошколаца, за проширењем знања и истраживањем области граматике и правописа. 

Миљана Кравић и Ана Хранисављевић ће радионицом 27. марта у РЦ Смедерево упознати ближе основце градских и сеоских школа Смедерева са  богатством фразеолошког корпуса српског језика.

Маријана Николић, професор Гимназије у Смедереву, реализоваће са смедеревским гимназијалцима истраживање о одомаћеним гостима - позајмљеницама.

Вања Стојковић, наставник ОШ ,,Јован Јовановић Змај" у Смедереву, поспешиће код ученика основних школа креативност осликавајући старе столице мотивима који асоцирају на српски језик, књиге и читање.

У Смедеревској Паланци такође сјајне активности! Колегинице из основних школа снимаће са својим ученицима спотове о језичким недоумицама и касније их презентовати широј јавности. Биће одржана правописна радионица намењена наставницима других предмета, а у организацији колегиnица из паланачких основних школа реализоваће се и један занимљив језички лавиринт - екипно надметање основаца у познавању српског језика и књижевности.

Професори српског језика и књижевности Паланачке гимназије припремиће квиз у којем ће се надметати ученици трију паланачких средњих школа.

Придружите нам се у свим овим дивним активностима, нека све буде у славу богатства нашег дивног, најлепшег језика - јер март је месец српског језика!