четвртак, 30. март 2023.

Смедеревске гимназијалке на трибини ,,Одомаћени гости"

 

Поводом обележавања манифестације ,,Март, месец српског језика" у среду, 29. марта у свечаној сали Гимназије у Смедереву одржана је занимљива трибина ,,Одомаћени гости" на којој су, попут искусних предавача, вешто и лако, матуранткиње Гимназије Милица Петровић, Хелена Врањешевић, Јелена Лазаревић, Маријана Стојковић, Ана Миркаило, Анастасија Давидовић и Теодора Утвић представиле публици своја истраживања о позајмљеницама у српском језику пореклом из енглеског, чешког, грчког, руског и турског језика. 


Говорећи о истраживачком делу својих радова, које су креирале уз корисне сугестије ментора, професорке Маријане Николић, ученице Гимназије су сажето презентовале ,,историјат“ позајмљеница објашњавајући када и зашто су почеле да се јављају у већем броју у српском језику да би потом скренуле пажњу на употребу и положај позајмљеница данас у савременом српском језику. 

Темељна вишемесечна истраживања смедеревских гимназијалки базирана су на хипотези да за неке речи нема у српском језику одговарајуће замене док су друге речи „сувишне“ јер смо можда заборавили домаћу реч преузевши туђицу.

Креативни део ученичких радова састојао се у писању прича у којима су доминирале речи из одабраног страног језика које су се одомаћиле у српском језику.


ТРИБИНА ,,ОДОМАЋЕНИ ГОСТИ" - ФОТОГРАФИЈЕ (ГИМНАЗИЈА, СМЕДЕРЕВО, 29. 3. 2023)