среда, 20. март 2024.

Програм ,,Речи у нестајању - речи у настајању" у Паланачкој гимназији

 

Поводом манифестације Март – месец српског језика Стручно веће професора српског језика и књижевности Паланачке гимназије је, на иницијативу колегинице Бојане Ђорђевић, реализовало са својим ученицима многобројне креативне активности које су, поред ученика средњих школа, заинтересовале и ширу публику. Назив целог програма био је Речи у нестајању - речи у настајању.

Ове године у фокусу интересовања паланачких гимназијалаца била је лексика српског језика. Са активностима је започето уочи марта, 21. фебруара када је обележаван Међународни дан матерњег језика да би се потом током марта у холу школе поставила изложбена поставка резултата лексичких проучавања.


Најпре су ученици четири одељења другог разреда Паланачке гимназије анкетирани и на основу анкета реализовано је истраживање за три предвиђене категорије речи: 1. Реч године; 2. Лажиреч; 3. Нова реч. Прикупљен корпус представљен је на плакатима у оквиру изложбе.

Поред изложбе архаизама, старих предмета и њихових назива, у оквиру програма ,,Речи у нестајању – речи у настајању“ реализоване су са успехом још две креативне радионице.



Хорацијево Писмо Пизонима послужило је као инспирација за радионицу ,,Дрво матерњег језика" – на листовима опалим са дрвета исписане су застареле речи, на врху крошње нашле су се нове речи, а у средини речи које се често користе и које је пожељно имати у активном лексичком фонду.

Циљ креирања дрвета-језика било је усмеравање пажње на језик и речи којима ученици изражавају однос према реалијама које их окружују, као и подстицање размишљања сваког појединца о употреби нових речи и сопственом изражавању.


Букет најлепших речи је назив радионице на којој су паланачки гимназијалци на латицама цветова исписивали речи које сматрају најлепшим. Неки од одговора који су се издвојили су ,,толеранција“, ,,чистота“, ,,љубав“, ,,срећа“, ,,душа“, а било је још много примера речи чије значење ученици сматрају дубоким и снажним подстицајем за развијање лепих осећања. 

Указивање на значај чувања српског језика и језичке културе, неговање приврђености матерњем језику као сржи личног, националног и културног идентитета треба да буде један од примарних циљева водиља у сваком друштву.

У времену када влада свеопште духовно и друштвено клонуће овакве активности, осмишљене и реализоване са много залагања, стрпљења и љубави према српском језику, показатељ су да, докле год је верних чувара српског језика и књижевности, дивних наставника, заљубљеника у професију, и мотивисаних ученика, знаћемо да смо на добром путу.

РЕЧИ У НЕСТАЈАЊУ - РЕЧИ У НАСТАЈАЊУ (ПАЛАНАЧКА ГИМНАЗИЈА, МАРТ 2024)